Горна ОряховицаОбщество

Горна Оряховица с променена визия след амбициозна Инвестиционна програма за близо 19 млн. лв.

С откриването на обновената сграда на Летния театър завършва мащабната Инвестиционна програма на Горна Оряховица 2014 – 2020 г.

Работата през всички тези години промени визията на града. Осем проекта на обща стойност от близо 19 млн. лв. бяха реализирани в рамките на Инвестиционната програма и финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“.

В рамките на първия проект от Инвестиционната програма на Общината – „Подобряване на образователната среда в гр. Горна Оряховица”, са модернизирани ДГ „Бодра смяна“, ДГ „Елена Грънчарова“ и ОУ „Св. св. Кирил и Методий“. Обновени са сградите и дворните пространства, изградени са нови детски площадки с нови съоръжения за игра, направена е достъпна среда, въведени са мерки за енергийна ефективност и е обновено обзавеждането и оборудването. Така в трите обекта са осигурени необходимите хигиенни норми на отопленост, осветеност и запрашеност. В обновена и модернизирана среда вече се обучават и работят над 450 деца и 80 души персонал.

С реализирането на проекта за обновяване на градска среда в Горна Оряховица започна да се променя цялостната визия на града.

Това е един от най-мащабните проекти, част от инвестиционната програма на Общината. В рамките на проекта е реконструиран площад “Георги Измирлиев”, който не беше ремонтиран близо 40 години. Изцяло е преобразен един от най-емблематичните паркове за горнооряховчани – парк “Детски кът”. Изградено е кръгово кръстовище в центъра на града, за да се улесни автомобилният трафик и движението на пешеходците.

И още един парк беше обновен по проект от инвестиционната програма и това е най-старият парк в града – „Градска градина“. Подготовката и работата по проекта е истинско предизвикателство пред ръководството на Общината и екипа на проекта да върне една от емблемите на града – „Градска градина“, на който са се наслаждавали поколения горнооряховчани. Затова и наред с обновяването на пространството са възстановени емблематичните шадравани и са запазени дърветата, които през годините са красели този парк. Парк „Градска градина” е разположен на площ от малко над 30 дка. От тях близо 22 дка са зелени площи, а алеите и детските площадки са малко над 8 дка. Малко са градовете, които могат да се похвалят с толкова паркове като Горна Оряховица.

В социалната сфера са реализирани два проекта – изграден е Приют за бездомни хора.

Той е с капацитет 15 места. В приюта се настаняват бездомни хора, на които се предоставят подслон, храна, хигиена и социални услуги за времето, през което институциите работят за разрешаването на всеки отделен случай.

Беше създаден и Кризисен център за жертви на домашно насилие с капацитет 15 души. В него те ще бъдат отделени от средата, в която са насилвани, ще получат подслон и подходяща помощ – психологическа, социална и медицинска.

За да се подобрят условията за икономическо развитие в Горна Оряховица, беше реконструирана ул. „Иван Момчилов“, по която минава основният трафик в една от промишлените зони на града. Санирани бяха жилищни блокове, които променят визията на кварталите.

Финалът на Инвестиционна програма бе откриването на обновената сграда на Летния театър и на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ – едно съоръжение, с което може да се гордее не само Горна Оряховица, но и цяла Северна България.

2 thoughts on “Горна Оряховица с променена визия след амбициозна Инвестиционна програма за близо 19 млн. лв.

 • Част от постиженията:

  1) Кръгово пред пощата – едвам се „сгъват“ и минават автобуси.

  2) Входът на Детския кът – колосално некадърна творба от прави линии. Да ама има LED осветление (пояснявам – това е ирония).

  3) Триизмерният надпис Горна Оряховица + сърце пред киното е също толкова недодялан кич и безсмислица. За какво служи? Да знаят хората по центъра къде се намират или може би улицата отсреща е част от основна магистрала и има всякакви пътници, които ще го прочетат?

  Отговор
 • А улиците кога ще оправят? На Гарата улиците са трап след дупката, в Първомайци също. Там пък където са кърпили го кърпят така, че да не изкара и година! Ама, иначе обекти за културни развлечения правят, а автомобилите през дупките карат, пешеходците ходят по платната, защото по тротоарите ще се конрузят.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *