Култура

Изложба с най-красивите места в Търновско откриха в Народното събрание

Неин автор е фотографът Явор Калоянов

 

Изложбата „Светлата страна на Луната“ бе открита в Европейския кът на Народното събрание. Неин автор е горнооряховският фотограф Явор Калоянов, а гостуването на творчеството му в парламента стана по покана на народния представител от ГЕРБ-СДС Димитър Николов и с подкрепата на колегата му проф. Костадин Ангелов.

Изложбата „Светлата страна на Луната“ е първата самостоятелна на Явор Калоянов. Тя включва 19 фотоса с емблематични за региона на Велико Търново места, като основен обект на интерес е Луната. Въпреки че идеята за изложбата е да е изцяло с художествени фотографии, авторът залага и своеобразна документалистика – всички снимки са необработени, такива, каквито ги е заснел. Така Калоянов запазва тяхната стойност на документ.

Кадрите в „Светлата страна на Луната“ не са заснети с дрон, но Явор Калоянов вече обмисля следващата му изложба да включва именно снимки, направени с летящо устройство.

„Светлата страна на Луната“ вече успешно бе представена във Велико Търново и Лясковец.

„Професионалният контакт между мен и Явор се зароди преди около 2 г. и прерасна в приятелство. Ще продължаваме да подкрепяме и представяме творчеството на този талантлив млад човек, който е докторант във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ. Удовлетворен съм, че с подкрепата на колегата проф. Костадин Ангелов осъществихме още една творческа идея на Явор“, коментира Димитър Николов.

Явор Калоянов е роден на 19 април 1992 г. във Велико Търново. Завършва СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, а през 2018 г. – магистратура „Рисуване“ във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. В докторска дисертация разглежда снимането с дрон като творчески процес. В дисертацията, която Калоянов ще защити през юни, темата за първи път е подложена на толкова обстоен анализ.

Явор Калоянов е един от първите във Великотърновско, които снимат с дрон. По програма „Еразъм“ е специализирал в Испания, а в Италия е учил кинематографични изкуства. Точно в Испания започва да снима по-сериозно. С пари, спечелени на бригада в САЩ, купува първия си фотографски дрон. Печелил е конкурс на американското посолство за снимка, правена по време на студентска бригада. За конкурса Калоянов предложил няколко кадъра от Чикаго и Минеаполис и едната снимка печели първото място.

При откриването Явор Калоянов подари кадър с Патриаршеската катедрала на председателя на Народното събрание само ден след като християнският свят посрещна Възнесение Господне. Снимката ще краси кабинета на Росен Желязков.

One thought on “Изложба с най-красивите места в Търновско откриха в Народното събрание

  • Помогнете Велико Търново да се оправят съборените старинни къщи, новият център, летището, улица крайбрежна.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *