Общество

Май 2023 г. е най-дъждовният месец във Великотърновска област за последните 20 години

Най-много валежи е имало в с. Балван

 

Май 2023 г. е месецът с най-много паднали валежи във Великотърновска област за последните 20 години, а 29-и е най-дъждовният ден от него. Без да са поставени рекорди, в областта е валяло 17 дни, а нормите са надхвърлени във всички станции, където извършва наблюдение Хидрометеорологическа обсерватория – Велико Търново, коментира за „Борба“ ръководителят й Петър Станков.

„От 17 до 29 май всеки ден е валяло с изключение на 22 май. Поначало месецът се характеризира с много валежи, той е преходен месец между пролетта и лятото. Динамиката на атмосферата е много голяма, валежите са интензивни, придружени с гръмотевици, но тази година се очертава като най-валежният май от 20 години насам. Нормите за отделните станции са различни и варират от 77 до 119 литра на квадратен метър в Еленския Балкан, но навсякъде те ще бъдат преизпълнени“, заяви Станков.

Изненадите продължават и в последните дни на месеца. Така на 29 май измерванията за последните 24 часа показват, че във Велико Търново количеството на валежите е 19,5 л на кв. м. Най-много дъжд на 29-и е паднал в с. Балван – 38,2 л/кв. м, където ХМО има своя станция. Други измерени големи количества са в Караисен – 29 л/кв. м, Килифарево – 25,8 л/кв. м, Полски Тръмбеш – 22,9 литра/кв. м. Обобщено, количествата валежи навсякъде са над 20 литра, изключение прави свищовското село Козловец – 15 литра.

На 23 май в Балван не само е валял дъжд, но е бил придружен с градушка, която засега общо взето пощадява на този етап реколтата. За Балван нормата е 92 литра, но тя само за няколко дни е надхвърлена.

Измерванията се извършват в 10 валежомерни, 2 климатични и 1 синоптична станция, разположени във Великотърновска област.

Ана РАЙКОВСКА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *