Водещи новиниОбщество

Шестгодишно търновче изуми света, реши 160 задачи за 10 минути и взе златен медал

Шестгодишният  Самуил Димитров буквално изуми света, след като спечели златен медал от Световната математическа лига по ментална аритметика. Финалите на надпреварата се проведоха в Амстердам, а младият участник се състезава в групата на начинаещите.

В състезанието Самуил Димитров е трябвало да се справи със 160 задачи само за 10 минути. Той вече се завърна от Нидерландия и се подготвя за следващата надпревара, която ще се проведе онлайн. Във финала на Световната математическа лига са участвали 18 деца от България. Родните участници са се състезавали с близо 100 деца от осем държави.

С детето от година работи Василка Йорданова, която е управител в школата за ментална аритметика SmartyKids. Специалистката всяка седмица ходи до първата частна детска градина „Малки Стъпчици“, където Самуил е записан, за да работи с малчуганите. Така те са се научили да смятат големи числа наум за кратко време.

Самуил Димитров има още четири сребърни отличия от различни състезания. В края на миналата година той спечели сребърен медал от международна олимпиада по ментална аритметика в Тайланд.  Тогава талантливото великотърновче успя да даде 42 верни отговора.

А иначе Самуил смята наум големи числа с помощта на специалното сметало абакус от април миналата година. Програмата за ментална аритметика е разработена през 1984 г. от Дейвид Ляо. Основава се на системата “две ръце – четири пръста” при работа със сметало. А самото сметало – абакус, според легендите се появява първо във Вавилон 3000 години преди новата ера. По-късно – през V век преди новата ера, се използва в Египет, като вместо линии и канали се работи с пръчки и конци, на които са нанизани камъчета.

 

6 thoughts on “Шестгодишно търновче изуми света, реши 160 задачи за 10 минути и взе златен медал

 • Хайде стига зарибяване с тая ментална аритметика. Решил някой да изкарва пари от неразбирането на майките и занимават децата с измислици. Като се научат да смятат бързо с японско сметало, на което казват китайско (защото организаторите не са разбрали какво ползват) каква е ползата? Ще се пестят пари от калкулатори ли?

  Отговор
 • Айде стига глупости бе ! 160 задачи за 10 минути е по 4 секунди на задача. Верно ли? Живо и здраво да е детето и дано да е по-умно от автора на статията.

  Отговор
 • Със сигурност ще стане по умно от вашите коментари. Как може да има хора като вас на такава хубава новина да пишете лоши неща. Трудът на това уникално дете поне заслужава едно браво. Със сигурност имаме нужда от такива деца като него, не от коментари глупави. Бъди здрав и умен юнако и да ни прославяш на ред

  Отговор
  • Като не схващаш за какво става дума, защо се мъчиш да пишеш? Коментарите са за „менталната аритметика“, а не за наградата. От подобни занимания със смятане в един момент много деца ще си въобразят, че са големи математици без да са такива – това изобщо не е в полза на ученето. Но щастливата майка няма да го проумее докато не започнат тройките в 6-7 клас. Може даже да ходи да се кара на учителката как може да не оцени нейния герой.

   Отговор
 • Погледнете само усмивката на щастливата Майка и на Детето,това стига за коментар.
  Не обръщайте внимание на лошото.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *