Горещи новиниОбщество

Тихомълком ни напусна известната илюстраторка с горнооряховски корен Анна Бобева

Тихо, без шум в медиите, завинаги ни напусна известната българска илюстраторка и художничка Анна Бобева. Нейните корени са от Горна Оряховица. Тя проплаква в семейството на прочутия роден фантаст и майстор на приключенския роман Петър Бобев.

Самата тя беше илюстратор на неговите книги, а още като е била дете, баща й започва да пише приказки за нея, като постепенно се превръща в един от най-четените автори.

Ани Бобева завършва Художествената гимназия, а след това, през 1973 г. – Художествената академия със специалност „Графика и илюстрация“ при проф. Петър Чуклев. Работи в областта на илюстрацията и в творческия й архив има десетки илюстрирани книги. Работила е като художествен редактор в издателство „Народна просвета“, в списанията „Дружинка“ и „Пламъче“. Нейни рисунки има във всички периодични издания за деца до 1990 година.

През последните десет години Ани Бобева извади от архивите на баща си неиздавани ръкописи, които видяха бял свят. На 9 май излезе и последният му роман „Тръненият венец“, на който художничката също е илюстратор. По ирония на съдбата това е й последната й илюстрована книга, защото Бобева умира на 14 май.

За кончината й няколко реда пишат единствено в сайта на СБХ, както и в официалната страница на Петър Бобев.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *