Водещи новиниЗдраве

Одобриха възстановяването на хеликоптерната площадка на търновската болница

Новият директор д-р Даниел Илиев поема лечебницата със 700 000 лв. печалба

 

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ОДОБРИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ХЕЛИКОПТЕРНАТА ПЛОЩАДКА НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“. Това съобщи все още изпълняващият поста директор на болницата д-р Красимир Попов по време на отчет за свършеното през неговото управление. По думите му инвестицията за привеждане на терена в годен за кацане и излитане на въздушни линейки възлиза на 30 000 – 40 000 лв. и ще подобри значително качеството на медицинска помощ. Убеден е, че няма пречки проектът да се реализира със собствени средства на клиниката, тъй като към края на май лечебницата е с над 700 000 лв. печалба.

„След геодезично заснемане на терена министерството позволи хеликоптерната площадка да бъде възстановена. Тя ще с диаметър 30 метра и ще има бърз достъп до Спешно отделение. Всичко по логистиката сме го осигурили. Към площадката ще има двама служители, които ще се грижат за безопасността. Това ще бъдат хора, които могат да гасят пожари и ще дежурят на място. Ще има автомобил с висока проходимост и помещение за пребиваване на служителите – фургона, който се ползваше за ковид тестове. Очакват се последните детайли и указания от здравното министерство, следва изготвяне на проекта и фирма, която да извърши самото възстановяване. С това следва да се заеме новото ръководство на болницата“, заяви д-р Попов.

Той увери, че завещава клиниката на д-р Даниел Илиев без просрочия и в добро парично състояние, достигнато с приложена рестриктивната финансова политика. Изнесе данни от счетоводните отчети, които показват, че за първото тримесечие на 2022 г. лечебницата е била на загуба от 943 000 лв., докато за същия период през 2023 г.  клиниката е успяла да реализира печалба от 539 000 лв.

В банковите сметки на здравното заведение има 2,7 млн. лв.

„Тези средства са с цел да бъдат посрещнати нуждите в лечебно-диагностичния процес, да бъде подобрена социално-битовата среда, в която се лекуват пациентите, частични ремонти, въвеждане на нови методи на лечение. За изминалата година и половина ние не сме получили нито един лев за капиталови разходи от здравното министерство. Броят преминали болни за периода е със 17,1% повече, използваемостта на леглата е със 7% повече“, посочи д-р Попов.

Медикът изрази надежда до три месеца да бъде прерязана лентата на новото Спешно отделение, което ще заеме мястото на Кръвния център в югоизточната част на стационара. То ще се шири на 700 кв. м. и ще разполага с няколко кабинета, чакалня, зона за триаж на пациенти и т.н.

„Проектът бе рестартиран миналата година. Болницата не е страна по него, тъй като се ръководи от здравното министерство и ЕС. Ще бъде изградено и кръгово, което да улесни логистиката. Вероятно откриването на отделението ще съвпадне и с откриването на новото детско отделение“, прогнозира той.

Д-р Попов сподели, че след като предаде ръководния пост, ще се отдаде на почивка през лятото, а наесен смята да продължи да работи в МОБАЛ.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *