Горещи новиниОбщество

Хитър Петър е роден в Стражица, с театрални дни почетоха актьора Рачко Ябанджиев

Навършиха се 103 години от рождението се на актьора Рачко Ябанджиев, който винаги ще бъде помнен с ролята си на народния любимец Хитър Петър. Той е роден на 29 май 1920 г. в Стражица и е от изключително талантливото поколение артисти, което се утвърди на сцената на 40-те и 50-те години. От 1944 г. играе в Народния театър, прави записи и в радиотеатъра на БНР, но с емблематичната си роля на Хитър Петър в едноименния филм той се нарежда сред най-добрите актьори на българското кино. Запомнящо е и участието му в „Под игото“, в ролята на Панайот Волов.

В Стражица годишнината на бележитият актьор бе достойно отбелязана. Венци и цветя бяха положени пред барелефа му, а Общината организира театрални дни, в които взеха участие самодейците от Драматичният театър при НЧ „Съединение“ с. Драганово, местната театрална група „Рачко Ябанджиев” и всички самодейци от общината. Почетни грамоти и признателност за таланта и труда им те получиха от заместник-кметът Мария Бъчварова.

Точно на рождената му дата, 29-ти май, се игра постановката „Билети за рая“, която театралите на Стражица посветиха на именития си съгражданин.

Ана Райковска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *