ОбществоСтражица

Социалисти и антифашисти честваха 79 години от битката при Тасладжа

За поредна година социалисти и антифашисти честваха битката при Тасладжа. Пред паметниците на загиналите в прочутата местност се събраха десетки поддръжници на лявата идея, сред които бяха и наследници на участници в сражението.

Председателят на Общинския съвет на БСП в Стражица Катя Петрова припомни исторически факти от проведената преди близо 8 десетилетия битка.

В нея участват 70 партизани от Горнооряховския партизански отряд, които се сражават с близо 7000 души полиция и войска.

Председателят на БСП в Стражица Катя Петрова приветства всички присъстващи. Тя беше категорична, че паметта на народа е жива.

„Това е голямо изпитание, защото фашистката власт си поставя за задача пълното унищожение на отряда. Това е най-голямата му битка. В тази неравна и жестока борба партизаните проявяват огромна издръжливост и невиждан героизъм“, сподели Катя Петрова.

Отрядът дава 28 жертви, а тяхната памет беше почетена с едноминутно мълчание.

Цветя пред паметниците поднесоха също общинският председател на БСП във Велико Търново Михаил Михалев, както и областният лидер на социалистите Мариана Бояджиева. Тя припомни на всички времето, когато оцелели от битката партизани са разказвали за тежкото сражение.

„Историята на Горнооряховския партизански отряд и на антифашистката борба в България е история на саможертва и толкова десетилетия след битката ние трябва да кажем ясно и категорично, че без тяхната саможертва историята на следвоенна България никога нямаше да бъде същата. С пролятата кръв в партизанските битки те измиха срама от участието на страната ни в хитлеристката коалиция. Не е забравена саможертвата, която те направиха в името на идеала“, каза Мариана Бояджиева.

One thought on “Социалисти и антифашисти честваха 79 години от битката при Тасладжа

  • Тез червени изкуфеляци докога ще „честват“ разни измислени битки на шумкарите???
    И какви фалшиви антифашисти като у нас фашизъм не е имало изобщо!!!
    Аман от нефелни цоциалисти, ей…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *