Водещи новиниОбщество

В 24 населени места от община Велико Търново избират кмет наесен

24 са населените места в община Велико Търново, където ще има избори за кмет наесен и вече местните управници няма да се назначават, показва проверка на „Борба“

След промяната в Изборния кодекс вече селата с население над 100 души също ще избират кой да ги управлява.

Досега в населени места с жители под 350 души се назначаваше кметски наместник с решение на общинския кмет.

В три града от общината ще избират кмет. Освен общинския във Велико Търново това право ще имат избирателите в Килифарево и Дебелец.

В направлението от Присово през Пчелище, Церова кория, Къпиново и Миндя със сигурност ще има избори във всички изброени села, като последните две към момента са с кметски наместници, но през октомври жителите им ще имат право да посочат кой да им бъде кмет.

В Шереметя също вече ще има избори, както и в Малки чифлик. При Самоводене и Ресен ситуацията остава без промяна, а избори вече ще има в Русаля и Хотница, където в момента управлението е поверено на кметски наместници.

Само няколко жители не достигат на Дичин, за да има избори и там, но пък във Водолей със сигурност ще избират кмет. Това ще се случи и в Никюп, където последните години нямаше избори.

Правото да избират кмет вече ще имат и жителите на китното Арбанаси. По традиция това ще могат да направят и в Беляковец, а в западно направление избори ще има в Балван, Леденик, Шемшево и Ново село.

Без избори остават също в селата

Големаните, Момин сбор, Ялово, Пушево, Габровци, Въглевци, Войнежа, Велчево, Буковец, Пушево, Ветринци и Емен. В някои от тях населението надхвърля 100 души, но много от жителите не са регистрирани по настоящ или постоянен адрес.

За някои кметски наместници липсата на избори е по-лошият вариант, защото по този начин продължават да бъдат зависими от общинския кмет, който се явява техен работодател и може да ги освободи от длъжност във всеки един момент. Други пък са радостни от факта, защото се притесняват, че могат да загубят при пряк сблъсък с други кандидати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *