Горещи новиниОбразование

IN MEMORIAM. Доц. Владимир Попов беше единственият великотърновец с френския орден „Академична палма“

Доц. Владимир Попов беше единственият великотърновец с френския орден „Академична палма“

 

На 31 май от този свят си отиде почетният гражданин на Велико Търново доц. Владимир Попов. Освен изтъкнат учен от световна величина той беше и единственият великотърновец с френски орден „Академична палма“ втора степен.

На 2 септември 1965 година Академичният съвет на ВТУ избира младия Владимир Попов за асистент. Предложението е било на проф. Велизар Велков, който помолил проф. Александър Бурмов да подпише назначението след събранието, за да може младият преподавател да започне работа от 15 септември.

Доц. Попов бе един от основоположниците на Великотърновския университет и е преживял цялата му история, тъй като 44 години от трудовия му стаж преминават именно там.

СЪЗДАТЕЛ НА ЦЕНТЪРА ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРА

 През 1973 година в София е създаден Институт по тракология, затова доц. Попов е преместен там. Става научен секретар на института, а Александър Фол е негов директор. Доц. Попов работи там десет години и става един от организаторите на международните конгреси по тракология, както и на Филиполските седмици. През 1983 година доц. Попов е преместен на работа в Софийския университет, където също изкарва 10 години. През това време основава емблематичния Център за древни езици и култура, на който става ръководител. Подобен център в момента съществува само в Санкт Петербург, но той също е създаден по наш образец и отваря врати доста по-късно.

ПЪРВИЯТ ДЕМОКРАТИЧНО ИЗБРАН РЕКТОР

 Именно като директор на центъра през 1991 година доц. Попов е избран за ректор на Великотърновския университет. Така той се превръща в първия демократично избран ректор и първия, предложен от Студентския съвет. В този мандат доц. Владимир Попов става съосновател и двигател за изграждането на Съвета на ректорите в България и негов заместник-председател. През втория мандат на съвета доц. Попов е предложен за негов председател. Доц. Владимир Попов е и председател на Общото събрание на Великотърновския университет по времето, когато ректор е проф. Иван Харалампиев.

ФРЕНСКО ПРИЗНАНИЕ

 През целия си живот доц. Попов е предлаган и награждаван с много отличия. Изключително ценен е френският орден „Академична палма“. Той е единственият великотърновец и преподавател, който получава втората степен на отличието. Званието доц. Попов получава по времето, когато е ректор на университета. Тогава създава културните центрове във ВТУ, които съществуват и до днес, в това число и Френския културен център. Френският посланик бил приятно впечатлен, че доц. Попов е печелил два пъти стипендия на френското правителство като асистент във ВТУ и е бил два пъти на специализация във Франция. Всичко това дало основание на посланика да предложи доц. Попов за престижното отличие „Академична палма“. Същото отличие тогава получава и ректорът на Софийския университет.

ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ

 Изключително интересни са и годините, в които доц. Владимир Попов става областен управител на новосъздадената Ловешка област. Това се случва в правителството на Жан Виденов, като след края на мандата му като ректор е поканен да оглави областта, в която са включени 4 днешни области.

ЛЮБОВТА НА СТУДЕНТИТЕ

 Във ВТУ доц. Попов създава 6 факултета по време на своя управленски мандат, като сред тях са Богословският, Правният, Стопанският и този по математика и информатика. Той е и първият омбудсман на Великотърновския университет, като заема поста до 2017 година.

Доц. Попов беше един от най-обичаните преподаватели. До последно студентите продължаваха да му се обаждат, за да му благодарят.

Поклонението пред доц. Попов ще бъде на 4 юни от 11.00 часа в Ритуалната зала на Гробищен парк – В. Търново.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *