Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Министърът на земеделието идва за Празника на горнооряховския суджук, купона ще подклаждат Меди, Галена и Жоро Любимеца

За 16-и път любителите на местния деликатес ще се насладят на сухо мезе и скара

 

ТРИДНЕВНА БОГАТА ПРОГРАМА СА ПОДГОТВИЛИ ОРГАНИЗАТОРИТЕ НА ПРАЗНИКА НА ГОРНООРЯХОВСКИЯ СУДЖУК. Особено щастливи ще бъдат любителите на попфолка, които ще купонясват с парчетата на Меди, Галена и Жоро Любимеца.

16-ото издание на празника тази година е подкрепено от Министерството на земеделието, затова се очаква на място да пристигне министър Явор Гечев. Основните организатори са Община Горна Оряховица и сдружението на производителите „Ряховец 2500“.

Тонове суджук обещават да има на празника от трите местни фирми, които произвеждат деликатеса – „Боби“, „Стефанов“ и „Родопа 96“. Всички се надяват на хубаво време, а продуктите ще се продават сушени и печени на гребен. Представителите на фирмите не разкриха изцяло каква е рецептата на прочутото мезе, но посочиха, че се произвежда от едносортово говеждо месо, подправки и без никакви консерванти.

„През последните години Празникът на горнооряховския суджук надхвърля по посещаемост празника на града и се оформя като традиционно място за посещение от цялата област. Една малка идея, която се превърна в устрем, а накрая в реализирана мечта“, сподели кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев.

Празничните прояви започват още на 9 юни с така наречената „Фолклорна палитра“, представена от съставите на НЧ „Братя Грънчарови-2002“. Вечерната програма включва концерт на гръцкия изпълнител Аристос Константину и сръбската му колежка Катарина Живкович.

Официалното откриване на празника е предвидено за 11.00 часа на 10-и в близост до паркинга на Летния театър.

През целия ден ще има много музика, танци и различни суджукарски игри, както и станалата вече традиционна томбола „Суджукарско дърво на късмета“. В нея може да се включи всеки, който е закупил сувенир от щанда на Историческия музей.

И тази година е предвиден кът на занаятчиите, които са от Габрово, Троян, Сливен, Добрич, Казанлък, Велико Търново и Горна Оряховица. Всеки гост ще може да разгледа и да участва в грънчарска работилница, такава за сръчни ръчички, където ще се изработват изделия от плат, работилница „Куклите на Мария“, работилница за накити и аксесоари за деца, работилница за бижута с естествени цветя и „Копанарство“ за изработка на дървени съдове. Ще има още работилници „Плъсти“, „Две ръце“ за лята керамика и рисуване на сувенири, за техниката „фриволите“ и такава за изработка на картичка, рисуване и работа с дърво, както и място за изработка на натурални сапуни и ателие за рисуване с къна.

На специално подреден кулинарен кът ще има дрипави баници от Върбица, пърленки, печени на дърва, погачи от Правда, както и зрял фасул по горнооряховски.

Вечерните изпълнения започват със Севлиевската духова музика и звездите от попфолка.

В неделния ден празникът продължава, отново ще има много музика, танци, суджукарски игри, както и томбола.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Министърът на земеделието идва за Празника на горнооряховския суджук, купона ще подклаждат Меди, Галена и Жоро Любимеца

  • Ще има тонове суджук със занижено качество. Вместо да си правят реклама, те гледат да продадат повече боклуци. По време на т.нар. празник суджуците са по-зле отколкото през останалата част от годината. Не че са голямо чудо и тогава.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *