Водещи новиниОбщество

Най-известното заведение в центъра стана свърталище на клошари

Три години не могат да намерят наемател на кафе „Роял“ във В. Търново

 

Кафе „Роял“ в идеалния център на Велико Търново е изоставено, а наблюдателни граждани ни сигнализираха, че вечер там се събират клошари и тийнейджъри, които оставят след себе си купища боклуци. Че там картината е повече от нелицеприятна, се увери и нашият екип. Разхвърляни празни кенчета, хартии, скътани завивки по шкафовете отвън вижда всеки, който мине покрай кафенето. Отгоре на всичко, в някогашната градинка тревата е над коляно, а саморасли липи и паразитният айлант превземат пространството.

Кафето допреди няколко години беше любимо на великотърновци заради гледката към главната улица и хладната сянка от големите дървета в топло време.

То е публична държавна собственост, принципал е Министерството на културата и се стопанисва от МДТ „Константин Кисимов“. От 2001 до 2019 г. наемател бе Георги Вълев. „То никога не е било наше, плащахме наем на театъра, и то голям – 8000 лв., а сега не могат дори да го поддържат, всичко се руши. Останали са съборетини. Жоро го построи с уговорката всичко да остане за театъра и така и направихме. Още ме питат защо не работи, като си мислят, чие ние го стопанисваме“, коментира Ани Вълева.

Театърът не се отказал да търси нов наемател, три години поред го обявява на търг, но няма желаещи. „По време на пандемията беше ясно, че няма кой да го наеме. Подготвяме нова процедура, а има и проявен интерес. Що се отнася до градинката, чистили сме я и сме косили и пак ще го направим. Редовно чистим и пред бараките, но имаме една чистачка и тя не може да смогне. А тийнейджърите и клошарите няма как да спра, обектът е открит и не мога, а и няма как да назнача охрана, която да ги разгонва“, заяви директорът на театъра Васил Вълчев.

Без наемател от години е и другото много посещавано кафене – Коневръза, което е в съседство. То също се стопанисва от театъра.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката

5 thoughts on “Най-известното заведение в центъра стана свърталище на клошари

 • Един СОТ струва 30 -40 лева на месец…то много сложно да вдигнеш телефона и да дадеш заявка…Или театъра няма 30 лева? Ми да ви съберем, капачки? То и паркинги и гаражи, милите на загуба…Въобще, абсолютно безхаберие цари навсякъде и всеки чиновник, вдига рамене и се оправдава…

  Отговор
  • Много жалко за заведението ,и че няма кой да го възобнови.
   Там срещнах сегашната си съпруга,един невероятен за мен спомен.

   Отговор
 • Срамота, Коневръза и Роял бяха добри заведения, беше пълно с млади хора. Търново не е голям град и като седнеш в тия заведения виждаш много познати и е интересно !!! Сигурен съм , че има много бизнес интереси и големи наеми които искат и затова там е Змиярник 🤔🤔🤔

  Отговор
 • То остана ли нещо неом.ърляно и несъб.орено в тоя град ?! Имам чувството, че се прави всичко за да се прик.лючи и с туризма тук !! Що се отнася до визията около всяка сграда, независимо каква, то по стопаните им ще я познаете ! Само погледнете фасадата на театъра, за вътрешността – сякаш влизаш в някой Мол ! Оправданието за една чистачка са смешни ! Ако се интересуваха за имиджа си, щяха да наемат някой поне два пъти в месеца за по два часа да окоси бурените и изчисти боклуците ! За боклуците, ако има кошчета/ не знам това/, някой трябва и да ги чисти, а общината е на една крачка….! Мога да продължа и още….., но май няма смисъл !!

  Отговор
 • Там си имаше малка градинка и пътека за преминаване до театъра. Тези барчета и кафенета около театъра придават ориенталски и по-скоро пакистански облик на театъра. Инвестирайте или обявете сметка за събиране на средства за разчистване на градинката и теренът около театъра, за да върне първоначалния си облик на храм на изкуството.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *