Образование

Спортното училище стана на 10 години, обучава близо 300 души в 8 вида спорт

За десетилетие материалната база е изцяло обновена

 

ДЕСЕТ ГОДИНИ НАВЪРШВА ДНЕС СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ „ГЕОРГИ ЖИВКОВ“ В СТАРАТА СТОЛИЦА.

Школото беше възстановено точно преди десетилетие, а тогава прага на сградата прекрачиха само 99 деца, спомня си директорът Снежина Михова.

Днес в стаите и в спортния комплекс на училището учат и тренират близо 300 души, които практикуват 8 вида спорт. Техните успехи и постижения са десетки, а спечелените медали няма как да се поберат във витрините.

„Успяхме да възродим традицията да има спортно училище в града. Това се случи със заповед на министъра на образованието и науката и със съдействието на спортните клубове и местната власт.

ПЪРВИЯТ ВИПУСК БЕШЕ ИЗПРАТЕН ПРЕЗ 2017 ГОДИНА, А ПРЕЗ 2019-А УЧИЛИЩЕТО СЕ СДОБИ С ПАТРОН В ЛИЦЕТО НА ПРОЧУТИЯ ОБЩЕСТВЕНИК ГЕОРГИ ЖИВКОВ,

който става министър на просвещението, а след това създава и физкултурното движение в страната.

„Затова решихме, че би било много хубаво да носим неговото име, защото освен просвещенец той се явява и спортен деятел в младата държава“, казва Снежина Михова. Тя определя възрастта на училището като твърде крехка, но изтъква постиженията на учениците, чиито успехи се множат с всеки изминал ден.

Най-предпочитан е футболът, затова и най-много са картотекираните ученици в „Етър“. Училището предлага също борба, конен спорт, волейбол, лека атлетика, плуване, хандбал и баскетбол. Медалите обаче се носят основно от индивидуалните спортове. Много са отличията в леката атлетика, борбата, плуването и конния спорт. Хандбалът има също значителни успехи, а при баскетбола се наблюдава сериозно развитие, пояснява Снежина Михова.

Всъщност децата се обучават в училището от пети до дванадесети клас. Могат да кандидатстват активно спортуващи ученици, а тазгодишният прием започва на 21 юни и приключва на 30-и.

Преди 10 години училището започна обучителния процес в стара сграда. За едно десетилетие обаче базата претърпя сериозни подобрения. Сменени бяха дограмите, извършено беше и саниране. Проектът за енергийна ефективност приключи през 2020 г. Изцяло ремонтирано беше и общежитието, защото в училището се обучават деца от цяла България. Беше направено и тренировъчното игрище „Трифон Иванов“. Там се провеждат футболните мачове на детско-юношеската школа, както и тренировките на учениците.

В БЛИЗОСТ ДО УЧИЛИЩЕТО ПРЕДСТОИ ДА БЪДЕ ПОСТРОЕНА И СПОРТНА ЗАЛА ЗА СТРЕЛБА.

Финансирането е осигурено от Министерството на спорта, а сградата ще бъде направена непосредствено под спортния център на училището.

„Ние сме много благодарни, че ползваме общинските спортни бази. За следващите 10 години си пожелаваме още много медали. Имаме от държавни и балкански първенства, сега искаме да имаме от европейски, световни и олимпийски форуми“, каза още Снежина Михова.

Тържеството по случай 10 години от създаването на училището започва днес в 16.00 часа и ще се проведе в МДТ „Константин Кисимов“, където ще бъдат правени различни спортни демонстрации.

Екип „Борба“

One thought on “Спортното училище стана на 10 години, обучава близо 300 души в 8 вида спорт

  • Като бивш възпитаник на автентичното спотно училище – ССУ”Г.С.Раковски”, не мога да не отбележа, че това училище, което днес навършвало 10 години, е една пародия. Няма нищо общо със спортните традиции на град Великож Търново и заличаването на факта, че истинското спортно училище е създадено още през 1973 година, ако не ме лъже паметта. Неспоменаването на тези факти и промяна на името е подигравка с труда и успехите десетксите спортиси и треньори, прославили България на олимпийски, световни и европейски пъренства.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *