Образование

Ученички от Езикова гимназия с поредни награди от международен конкурс за превод

Ученички от ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ завоюваха поредните отличия от Осмия международен конкурс за превод „Трансформации“. Десетокласничката Станислава Цветкова се пребори за второ и трето място, а единадесетокласничката Калина Стойкова взе поощрителна награда.

Инициативата на Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се провежда в две направления. В едното са студенти и ученици от България, които превеждат творби на чужди автори от 19 езика на нашия, а в другото – изучаващи български в чужбина, които транслират текстове на родните ни творци.

Тази година в престижния конкурс са участвали близо 400 студенти и ученици. 142-ма от средношколците са от България, а останалите 71 – от Франция, Словакия, Португалия, Йордания, Италия, Испания, Гърция.

Отличията на Станислава са за превод от руски на български език на поезия и проза. Калина работи върху текстове на английски. Грамоти за участие в конкурса „Трансформации“ получиха 4 ученички от гимназията, които са превеждали художествени текстове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *