Горещи новиниОбщество

Великотърновски писател посочи къде е гробът на Христо Ботев

Кметът на община Сухиндол инж. Пламен Чернев е спонсор на книгата на Николай Иванов „Нови документи за гроба на Ботев“

 

Великотърновският писател и изследовател Николай Иванов намери точното място на гроба на Христо Ботев. Това е разрушената църква „Света Троица“ в местността Манастирски дол във Врачанския Балкан. Мястото е посочено в свидетелски показания, събрани от врачанина Димитър Бучински. Той е бил част от комисията, която през 1934 г. е издирвала очевидци, участвали в събитията около убийството на поета революционер.

Николай Иванов е автор на книгата „Нови документи за гроба на Ботев“. Писателят беше придружен от историка проф. Пламен Павлов, правнука на брата на Ботев – Боян Ботев, общественика от Враца Христо Илиев и журналисти.

„Усещането да съм на това място трудно може да се изрази. Досега винаги се казваше, че Христо Ботев няма гроб. Това звучи възвишено, но е добре хората да знаят каква е историческата истина, ще работим в тази посока“, сподели Боян Ботев и допълни, че вярва, че посоченото в тези нови документи е истина. Според него на мястото би трябвало да се направят разкопки и ако се намерят кости – да се извърши ДНК експертиза, която да потвърди или да отхвърли тезата.

„Надявам се, че официалната наука ще подходи много отговорно към тези следи“, заяви за БТА и историкът и преподавател във ВТУ проф. Павлов. По думите му следите са категорични и е крайно време да се скъса с мантрата, че спомените са нещо много несигурно. „Вярно е, че в спомените много често има объркване на пластове, все пак са минали години, но въпреки всичко заслужават внимание. Ние, благодарение на такива спомени, знаем изключително интересни неща от нашата история“, обясни още проф. Павлов.

Църквата „Света Троица“ е датирана от 16-и век и разкопки в района преди няколко години извършваха археолозите Нарцис Торбов и Александра Петрова. В момента част от стените, които се виждат, са покрити със специално платно, за да бъдат предпазени.

А Николай Иванов наскоро успя да посочи и точното място на гроба на Левски в София. Писателят и изследовател борави единствено с оригинални и архивни документи, за което полага неимоверни усилия в различни библиотеки и хранилища.

Сн. БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *