Водещи новиниКултура

С „Пешеходна зона“ стартира в събота Международният театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“

Спектакълът за открити градски пространства „Пешеходна зона“ е първото събитие от Международния театрален фестивал „Лято, кукли и приятели“ 2023 и ще се представи в деня на откриването – 3 юни, от 10:00 ч. в парк „Дружба“, от 10:40 ч. в парк „Марно поле“ и от 11:00 ч. в парк „Асеневци“. Веднага след официалното откриване фестивалната публика ще се срещне с актьорите от Държавен куклен театър – Русе, и техния най-нов спектакъл „Червената шапчица“.

Петото издание на фестивала е категорично доказателство за устойчивостта на МКТФ „Лято, кукли и приятели“. Това мотивира артистичния директор на театралния форум Веселин Василев от „Театър ВЕСЕЛ“ за създаването на съпътстващ модул в рамките на фестивала, който включва разнообразни допълнителни събития. Именно с тях се обогатява присъствието на различни по жанр изкуства, свързани с кукления театър. „Сцена и кукли“ е изложба на Наталия Гочева – един от водещите сценографи у нас и в чужбина. 25 години с куклите на „Театър ВЕСЕЛ“ е другата уникална изложба с театрални кукли от спектакли на „Театър ВЕСЕЛ“. В юбилейната 25-а годишнина на куклената трупа ще бъдат експонирани оригинални творби – куклени персонажи на сценографите Лидия Къркеланова, Стефка Кювлиева, Емелияна Тотева и Наталия Гочева, работили за спектакли на „Театър ВЕСЕЛ“. Изложбите ще бъдат представени в ХГ „Борис Денев“. Интересът към кукленото театрално изкуство ще бъде провокиран и чрез спектаклите за възрастни „Концертът“ и World Stars Show. Част от съпътстващата програма на фестивала е и Пътуващият музей на куклите „Приказки на колелета“, който ще се позиционира в откритото пространство на площада до Стамболовия мост. Бившата ПТС, реформирана и превърната в своеобразна капсула на времето, ще отведе малките зрители в света на приказките. А Авторската вечер е среща с Магда Борисова – драматург, писател и създател на романи за деца и театрални пиеси.

Основен и дългогодишен партньор в реализиране на фестивала е фондация „Арт лято“. Спектаклите ще се играят на нейната лятна сцена. Художествена галерия „Борис Денев“ – Велико Търново, е другият основен партньор. При неподходящи атмосферни условия спектаклите ще бъдат представяни на сцената на Народно читалище „Искра – 1896“ – също партньор на фестивала.

Спектаклите и събитията от програмата на фестивала „Лято, кукли и приятели“ са безплатни за зрителите. Фестивалът се организира от куклен „Театър ВЕСЕЛ“ – Велико Търново, и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Международният форум е събитие от Културния календар на Община Велико Търново.

За допълнителна информация – 0878 790 549 или на Фейсбук страницата на „Театър ВЕСЕЛ“.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *