КултураЛясковец

Песни за страшни хайдути ще огласят Мерданя

В неделя ще се проведе единадесетото издание на фестивала „Хайдушка песен“

 

На 4 юни от 9,30 часа в лясковското село Мерданя е началото на фолклорния фестивал „Хайдушка песен“. Той се провежда за единадесети път и се организира от кметството и местното читалище „Развитие – 1902“ с финансовата помощ на Община Лясковец и спонсори. Отново на пл. „Свобода“ изпълнители от региона ще славят героизма на борците ни за свобода, като уникалният фестивал неслучайно се провежда там. Легенда разказва, че в миналото селото е било обитавано от хайдути, а доказателство за това е намиращият се в околностите Хайдушки камък, който напомня на поколенията гордата история на Мерданя. Преди 11 години организаторите решават да я претворят в песни, стихове и възстановки и така фестивалът набира все по-голяма популярност.

30 колектива и индивидуални изпълнители от Лясковската и съседни общини вече са заявили участие. По традиция песенния форум откриват домакините – носителят на много награди Женски народен хор към мерданското читалище и наскоро сформираният клуб за народни хора „Цветница“ с ръководител секретарят на читалището Красимира Колева и хореограф Йордан Шубраков.

В началото на песенния празник изпълнители и гости ще приветстват общинския кмет д-р Ивелина Гецова и кмета на Мерданя Марин Люцканов. Събитието няма конкурсен характер, но е предпочитано от творческите колективи и преминава винаги при засилен интерес от страна на самодейците и местните жители.

За всички ще пее народната певица Цветелина. Тя е предпочетена от мерданчани да бъде гост-изпълнителят на тазгодишния фестивал.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *