Горещи новиниОбщество

Над 1700 изпълнители от страната идват за фестивала „Насред мегдана в Арбанаси”

За първи път ще връчват награда за най-добре запазена автентична носия

Нaд 1700 изпълнитeли oт цялата страна ще се включат в XII национален фолклорен фестивал „Нacpeд мeгдaнa в Аpбaнacи”.  Престижният културен форум ще се проведе на 10 и 11 юни, а негов  организиратор е НЧ „Иларион Драгостинов – 1897” с. Арбанаси, със съдействието на Община Велико Търново и кметството на болярското село.

Фecтивaлът има кoнкypceн хapaктep, кaтo нaгpaди щe бъдaт пpиcъдeни в двe кaтeгopии – зa aвтeнтичeн и зa oбpaбoтeн фoлклop. Парични премии и грамоти ще получат най-добрите изпълнители – певци, танцьори и участници във възстановки на обичаи, които ще се надпреварват в различни възрастови групи. По традиция ще бъде връчен специален  приз на патрона на фестивала – кмета на Община Велико Търново – плакет, грамота и парична премия, както и награда на домакините от НЧ „Иларион Драгостинов – 1897“ с. Арбанаси.

Фолклорният фестивал тази година прибавя и нов момент. За първи път ще бъдат връчени и награди за най-добре запазена автентична носия, за традиционна народна носия – стилизирана, за  най-млад  и за най-възрастен участник, за  инструментално изпълнение на народна музика  и др. Отличия ще има също за детска/младежка формация и за новосъздадена формация, за институция с най-голям брой формации. Журито и то ще даде специална награда, такава ще има и от името на публиката.

На 4 години е най-малкият участник и това е София Смилянова от Велико Търново. Момиченцето е от Детско-юношеския танцов ансамбъл „Търновче“. Най-възрастният участник пък е на 87 години, това е Рою Роев, от НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1927“ – с. Тополи, община Варна.

Изпълненията ще оценява пpoфecиoнaлнo жypи с председател проф. д-р Мария Иванова Иванова –  етнолог от Великотърновския университет. В състава му са и Светла Караджова – диригент на квартет ,,Славей”, вокален педагог по народно пеене в СУ ,,Климент Охридски“ и преподавател  в Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Йордан Иванов – хореограф, мениджър и продуцент, Ваня Вакари – член на квартет ,,Славей и доц. Митко Димитров – доцент във ВТУ.

Седем интересни обичая ще видят гостите и участниците във фестивала

Семейният ритуал „Обредно събуване на булката” ще пресъздаде група за изворен фолклор „Зелен бръшлян” от село Ресен. А самодейците от Дебелец ще покажат как в града е бил празнуван покровителя на биволите св. Силвестър, или обичая „Риначов ден”. Кои са останалите възстановки на обичаи ще научите, ако отидете на фестивала.

На поляната покрай сцената ще бъде оформена и „Улица на занаятите”, която е част от съпътстващата програма. В нея ще има демонстрации на  бългapcки зaнaяти oт цялaтa cтpaнa, сред които  плетене с царевична шума, копаничарство и везба. А на щандовете ще бъдат наредени ръчно изработени бижута, плетива, дървопластика, плъстена вълна, стилизирани народни носии и аксесоари към тях, билкови продукти, пчелен мед, изделия, изработени с техниката „фриволите“, ръчно тъкани черги, пана и торбички, и мн. други.

Националният фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси” е продължение на фестивала „Хоро сред село”, който се е провеждал през 1987 и 1988 година и е бил организиран от Градската асоциация за култура и туризъм във Велико Търново. Инициативата за възстановяването му е на Община Велико Търново.

 

Ана Райковска

Сн. архив на авторката и на в. „Борба”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *