Водещи новиниОбщество

Фирма готова да позлати местно село, ако й дадат да направи слънчева електроцентрала на 1300 дка пасища

Кметът на Ново село Христо Христов: „Отказал съм становище, преди да направим общо събрание и да решим всички заедно“

 

ЕДИН ОТ НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ НА БАЛКАНИТЕ В СФЕРАТА НА ИЗГРАЖДАНЕТО НА СЛЪНЧЕВИ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИ Е ГОТОВ БУКВАЛНО ДА ПОЗЛАТИ ВЕЛИКОТЪРНОВСКОТО НОВО СЕЛО,

ако му бъде позволено да сложи панели на близо 1300 дка общински пасища в района, разбра „Борба“. Инвеститорът „Радомир солар енерджи“, част от „Тера сол Енерджи“, е декларирал намерение и да запази земята, използвана за осигуряване на храна за животните, тъй като работи по нова технология, разполагаща съоръжението на подходяща височина, която позволява добитъкът да пасе под него съвсем свободно.

Фирма готова да позлати местно село
В този район е предвидена слънчевата централа, под която могат да пасат животни и да се отглеждат различни култури.

Инвестиционното намерение е депозирано в Община Велико Търново, а за становище е потърсен кметът Христо Христов. „Отказах да дам становище, преди да бъде направено общоселско събрание и всички да решим дали сме съгласни. Поставил съм и осем въпроса за допълнително разясняване, които да гарантират интереса на новоселчани“, коментира той. Преди няколко месеца друга фирма – „ВЕИ ИГ“ поиска да прави соларен парк върху 270 дка край съседното Леденик. Общинският съвет на старата столица й позволи, като за имота дружеството ще трябва да плати 6 млн. под формата на отстъпено право на строеж. По закон 30 на сто от сумата отива за селото. Тук земята е петорно повече и приходите за Ново село ще бъдат 5 пъти по-големи, изчисляват местните. „Тера Сол Енерджи“ е собственост на хасковлията Кирил Латев Кирилов, който има още над 20 фирми с предмет на дейност изграждане на солари, показа проверка на „Борба“. Компанията е официален представител на едни от най-големите инвестиционни фондове в света, правещи паркове. Очаква се планираната инвестиция да има силен местен и регионален икономически ефект. Допълнителните финанси за общината ще бъдат насочени към инфраструктурни, социални и културни инициативи. Специална подкрепа ще има и за най-уязвимата част на населението – хора в затруднено социално положение, пенсионери и ученици. В допълнение към местните ползи се предвижда финансов стимул за икономическото развитие на региона и опазването на околната среда, обещава инвеститорът. Инвестиционният фонд, който се планира да изгради фотоволтаичния парк, си партнира с животновъди в голяма част от своите проекти в САЩ, Европа, Азия и Австралия именно при реализиране на подобни обекти, се казва в презентацията му.

Стилян НАЙДЕНОВ

7 thoughts on “Фирма готова да позлати местно село, ако й дадат да направи слънчева електроцентрала на 1300 дка пасища

 • Недейте, приятели, недейте, земята за едни пари не си сменяйте! Акули ненаядени! А солари може и вие да си направите…

  Отговор
 • Ще позлати, дрън дрън. Приказки и обещания докато се разреши. После ще правят каквото си искат. Върви разваляй договорите, ако можеш. Хората са го формулирали отдавна: Никой не може да ти даде това, което аз мога да ти обещая.

  Отговор
 • Според висшите Сили соларните паркове са надвишиили допустимия размер за планетата Земя и поради това природата (Бог) е започнала да унищожава, чрез, земетресения, смерчове и др. бедствия тези Соларни паркове. Бог препоръчва Соларни паркове да не се строят повече на Земята, защото повишават температурата повече от замърсяването с въглероден двуокис.

  Отговор
  • Много умни източници за четене си намерил. Добре е скоро да ти дойде акъла и да не се излагаш.

   Отговор
 • Под кой панели падат животни и какво расте на сянка,дайте си земята и ще им ядете ,,,,,,я

  Отговор
 • Соларните паркове са „термоядрена водородна бомба със закъснител“ която ще започне да избухва след десетина години и вредите ще бъдат за хората живеещи около тях! Фирмите които сега ги строят и печелят милиарди ще бъдат „ни лук яли ни мирисали“ ще обявят фалит и ще се скрият далече.

  Отговор
 • В регистара пише ,че голямата фирма има капитал от 5000лв ! Мирише на схема отвсякъде !

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *