Водещи новиниОбщество

Откриха останки от Сарачилар джамия в подножието на Царевец, срината от земетресението през 1913 година

Находката излязла при спасителни археологически разкопки под ръководството на от доц. д-р Мирко Робов

 

Археолози откриха останките от известната Сарачилар джамия в квартал „Света гора“ във Велико Търново, която преди 110 години е била разрушена от мощно земетресение. Проучванията се правят във връзка с изпълнението на голям инфраструктурен проект от община Велико Търново за рехабилитация на уличната мрежа, полагане на нова водопроводна и канализационна система, а също и изграждане на два нови моста в подножието на крепостта Царевец. Спасителните археологически разкопки в участъка са под ръководството на от доц. д-р Мирко Робов от великотърновския филиал на Археологическия институт при БАН.

„Джамията е била издигната върху самата брегова ивица, по десния бряг на р. Янтра, непосредствено югоизточно от моста. Той е известен като мостът на Феруз бей. Няма данни кога точно е била построена, за да обслужва мюсюлманското население в тази част от Търново, но функционира до голямото земетресение на 14 юни (б.а.1 юни по стар стил) през 1913 г. Основният трус е в 11,28 часа и трае 20 сек. Разрушителният магнитут е 6,3-та степен по скалата на Рихтер. Около 70% от застройката в града е разрушена, включително и въпросната джамия. Запазена е на фотографии от времето непосредствено преди земетресението, като на снимки след природния катаклизъм вече е в руини. В известния план на Старо Търново, обнародван през 1910 г. от Карел Шкорпил, джамията е локализирана и обозначена като Сарачилар джамия“, разкрива доц. Робов.

Проучвателят допълва, че върху останките от градежите са положени различни по време улични настилки, чието демонтиране в хода на инфраструктурния проект ще даде възможност за разкриването и проучването на култовата постройка.

„Градежите са солидни. Вложени са сравнително големи, добре обработени камъни с оформени лица, обилно споени с хоросан. Градежът е укрепен с външна и вътрешна сантрачна мрежа на няколко нива. В основата си зидовете са с дебелина до 1,15 метра, като върху тази основа са положени градежите на самата джамия“, посочва доц. Робов.

Установено е подовото ниво, което е било оформено с дървена конструкция. Вътрешните стени са грижливо измазани с хоросанова мазилка, върху която се открояват растителни орнаменти, оцветени в синьо.

По периферията на южния надлъжен зид откъм вътрешността на постройката е установена висока около 0,5 м градена основа, вероятно на пейки. Тази основа също е измазана и изрисувана с растителни орнаменти.

 

Веселина АНГЕЛОВА

Снимки личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *