Водещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Бившите казарми в Горна Оряховица стават индустриален парк

Търсят инвеститори за терена от 302 дка

 

Територията на бившите казарми в Горна Оряховица се превръща в индустриална зона, след като със заповед на министъра на икономиката Никола Стоянов от 23 май „Индустриален парк – Ряховец“ ЕАД е официално вписан в регистъра. След този в Свищов, той е вторият в областта, а целта е да се привличат колкото се може повече инвеститори, като им се създаде благоприятна среда за бизнес.

 

Дружеството е 100% публична общинска собственост,

 

създадено след решение на Общинския съвет през миналата 2022 г. Първоначално бяха окрупнени отделните парцели в един терен, защото изискването за вписване в регистъра е паркът да бъде над 300 декара. Изпълнителен директор е бившият народен представител от ГЕРБ Клавдия Ганчева, която от години живее в Горна Оряховица. Цялата площ е 302 декара и обхваща територията на бившите казарми, върнати на общината от Министерството на отбраната през 2014 г. В имота са и 65 сгради на бившето поделение, част от които са руини, но засега няма да се събарят, защото може да послужат като залог за бъдещи заеми, нужни за развитието на парка, уточни за в. „Борба“ изпълнителният директор Клавдия Ганчева. А и вече има предварителни разговори с потенциални инвеститори и не се знае дали няма да поискат и някоя от сградите, допълни тя.

Направена е оценка на имота от независими оценители, назначени по Търговския регистър, за да бъде той апортиран от Община Горна Оряховица в капитала на дружеството и то да може да оперира с тях. Тя е 7 327 800 лв.

„Това, което предстои, е да кандидатстваме по Националния план за възстановяване и устойчивост за безвъзмездни средства.

 

Компонентът е „Интелигентна индустрия“ по процедура чрез подбор на предложения за инвестиции от крайни получатели, както е „Индустриален парк – Ряховец“. Това, за което по-специално ние ще кандидатстваме и за което вече се работи, е за довеждаща инфраструктура, а именно Северния обходен път на Горна Оряховица, за който има готов проект. Той не само ще свърза индустриалната зона, но ще прави връзка и с АМ „Хемус“ и със скоростния път Русе – Велико Търново. Крайният срок е 2 ноември 2023 г.“, коментира Клавдия Ганчева. Наборът от документи включва и бизнес план, както и правилник за цялостната експлоатация в индустриалния парк.

Засега имотът е един, но предстои разделянето на отделни парцели

 

в зависимост от целите на бъдещите инвеститори. Едва след това ще бъде предприето някакво разчистване на съборетините и избуялата растителност. Както и подобряване на вътрешната инфраструктура.

Индустриалният парк се намира в квартал 61, като едната граница е летището. Ако се изгради и интермодалния терминал, за който все още няма правителствено решение и финансиране, теренът наистина ще се превърне в един от най-атрактивните, и то не само във Великотърновска област.

Междувременно програмата, по която ще кандидатства общинското дружество – „Публична подкрепа за развитието на индустриални райони, паркове и подобни територии и привличане на инвестиции”, е отворена от 3 юни. Заделените средства за индустриални зони и паркове, вписани в регистъра, сред които вече е и горнооряховският, са общо 212 млн. лева.

 

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *