У нас

Облагането на сградите у нас ще се увеличи

Облагането на сградите ще се увеличи, въпросът е по какъв начин, каза Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика по време на Residential forum 2023. Облагането на процеса на благоустрояване – дали ще е разрешителното за строеж, дали ще е нов данък или нова такса някъде в процеса на регулирането на имота, също ще се оскъпи, допълни Ганев.

В бюджета на София през 2013 г. приходите от данъка върху недвижимите имоти (данък сгради) са били 87 млн. лева, а данъкът върху придобиването – 70 млн. лева. Десет години по-късно – през 2022 г., съответно – 122 млн. лева, и 224 млн. лева, каза Ганев. Според него е неизбежно данъчната оценка да се вдигне, като по разчети на Института – с около 40 процента, което е около 50 млн. лева допълнителен приход. Икономистът напомни, че последното повишение беше през 2009 г. с около 40-50 процента.

Същевременно Ганев каза, че се води дискусия да се премахне данъчната оценка и тя да стане квази пазарна, както и да има елемент благоустройствена компонента, по аналогия с данъка върху колите, в който е въведена нова екологична компонента. Идеята е, ако се строи небостъргач в района на търговски център в София, тази благоустройствена компонента заради по-голямо натоварване на инфраструктурата потенциално да утежни данъка, коментира икономистът.

София е домакин на най-голямото събитие за жилищния сектор в България – Residential Expo и Residential Forum 2023 в Sofia Event Center.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *