Водещи новиниКултура

Провокативни творби на Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов и Греди Асса показват във Велико Търново

Провокативна изложба, назована „Голо тяло“, от рисунки върху хартия на известни български художници, се очертава като едно от най-големите културни събития в началото на лятото за ценителите на изкуството и гостите на Велико Търново. Тя ще бъде представена в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, а откриването й е на 13 юни в 17,30 часа. Събитието се осъществява със спомоществователството на великотърновския скулптор Денислав Сираков.

Всички творби са част от частната колекция на доц. Пламен Пъчев – преподавател по икономика в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

Колекцията е събирана в продължение на 40 години и съдържа над 100 творби, предимно върху хартия, на известни имена в българското изкуство и на по-млади и утвърдени автори – Владимир Димитров – Майстора, Илия Бешков, Васил Стоилов, Греди Асса и редица други. След Велико Търново изложбата ще гостува в Пловдив и София.

Според известния изкуствовед, писател и критик Кенет Кларк голотата е еманация (олицетворение) както на човешката личност, така и на нейната красота. Древните гърци, които са в основата на европейската цивилизация, са се прекланяли пред нея – ненапразно по време на първите Олимпийски игри атлетите са се състезавали голи, посочва доц. Пъчев.

ГОЛОТО ТЯЛО СМЕ ВСИЧКИ НИЕ – СТАРИ ИЛИ МЛАДИ, ФИЗИЧЕСКИ КРАСИВИ ИЛИ ОБИДЕНИ ОТ ПРИРОДАТА, БЕЛИ ИЛИ ЧЕРНИ.

Голотата прикрива човешката суета – страшния библейски грях. За голия човек в изкуството не можем да кажем дали той е беден или богат, дали е министър или просяк, дали е випускник на престижен университет или едва срича. Той е самият себе си, а творецът ни го представя чрез вложената емоция в процеса на създаване на дадена творба. Накратко, когато един колекционер събира този жанр, той стои по-близо до себеподобните си – това е висша форма любов, уважение и хуманност, казва още доц. Пламен Пъчев.

КОЛЕКЦИОНЕРЪТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД Е КУПУВАЛ КАЧЕСТВЕНИ, НО И НЕСКЪПИ ПО ВРЕМЕТО НА ПРИДОБИВАНЕТО СИ РАБОТИ, с благодарност е получавал подаръци и от самите творци, следил е какво става в сферата на изкуството и в обществото пред последните 40 години. Сбирката му включва любопитни творби, като например две моливни студентски рисунки на Владимир Димитров – Майстора. Известно е, че патриархът на изкуството се е отнасял със смущение към голотата и подобни негови рисунки са единици.

Илия Бешков пък охотно е рисувал голотата, като е влагал различни чувства – от преклонение до открита ирония.

Голото тяло присъства в работите на Иван Лазаров, който е известен е като автор на прекрасни пластики. Не по-малко интересни и провокативни са творбите на съвременни творци като професорите Греди Асса и Маня Вапцарова. Интересен подход към голотата имат Тони и Йордан Тодорови.

Колекцията включва творби на проф. Васил Стоилов, Петранка Кац, на съпругата на поета Любомир Левчев Дора Бонева, на дъщеря й Марта Левчева, както и на професор Спиридон Борисов от Великотърновския университет.

В експозицията е представен и самият колекционер доц. д-р Пламен Пъчев с негови „фотоглифи“ – изображения на човешката голота, базирани върху обработката на негативен изходен материал.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *