Водещи новиниОбщество

Старо селско сметище стана стадион

С разбирателство и дискусии във Велчево разрешават проблемите си

 

Бившето, закрито преди време сметище във Велчево, става игрище за няколко вида спорт с име „Елишин“, разбра „Борба“ от кметския наместник Мустан Юсменов. То е два декара и е почти готово. Намира се на края на селото, в посока Дебелец. Направено е изцяло с дарение на жители на селото и граждани от цялата страна. Поставено е видеонаблюдение, снабдено е с поливна система. Облагородено е и мястото край него, озеленено е, има и кът за отдих с беседка. А за да е по-удобно за ползване, от центъра до съоръжението е асфалтирана вътрешна уличка, с която се избягва засиленият трафик по основната пътна артерия. Кметството се гласи за тържествено откриване, когато всички строителни дейности приключат.

„Това е една нова придобивка за селото, става много хубаво. Всички жители я одобряват и участват със средства и доброволен труд“, коментира Мустан Юсменов. На игрището има и 50-60 седящи места, като седалките са били в Летния театър във Велико Търново. Малкият стадион е осветен с LED лампи.

Велчево е сред най-предпочитаните за живеене села във Великотърновска община, защото е уредено.

Затова и имотите там вървят скъпо. Денонощна охрана се грижи за спокойствието на хората в него, а то е третото в общината, където има видеонаблюдение. На ниво е сметоизвозването, уличното осветление е навсякъде. На високо, за да се вижда отдалеч, в местността Бели бряг от година-две се издига каменен кръст, дарение за селото от покойния строителен предприемач от старата столица Стефан Соколов. Вее се и българският трибагреник. Това, което предстои, е с парите по „Местни инициативи“ – около 15 000 лв., да се изкърпят дупките по улиците. Ремонтът е планиран за това лято, а изпълнител е „Пътни строежи – ВТ“.

НЯКОЛКО НАЛЕЖАЩИ ПРОБЛЕМА ВЪВ ВЕЛЧЕВО ОБАЧЕ ПРЕДИЗВИКАХА СВИКВАНЕТО И НА ОБЩОСЕЛСКО СЪБРАНИЕ, което се проведе в читалището при доста голяма посещаемост, конструктивно и в добър тон. На него присъстваха зам.-кметът на Община Велико Търново Георги Камарашев и общинският съветник Георги Марков. Основно жителите поискаха да се реши въпросът със селската канавка, която трябва да обира повърхностните води от нивите. При проливни дъждове те тръгват по улиците и дори влизат в домовете в горния край на Велчево. Проблемът се задълбочил с разораването на отводнителните канали между обработваемите земи с цел тяхното окрупняване. Кметският наместник Мустан Юсменов разговарял с тримата арендатори, а на общото събрание се избра представител, който знае как технически да станат нещата.

Йовчо Караиванов е бил тракторист, познава нивите и в крайна сметка единодушно е решено да се прокопае нова канавка в земите на един от тези арендатори и тя първа да поема водите, които ще бъдат отведени в дерето Слатина. Тези дни той заедно с кметския наместник и земеделския производител ще обходят бъдещото трасе.

За пътния участък Плаково – Велчево, който е в лошо състояние, има изготвен проект, ремонтът на общинския път трябвало да се осъществи миналата година, но липсата на държавен бюджет – оттам и финансиране, стопира реализацията му. Цялата дължина е 2,8 км. Поставен бе проблемът и за свободно разхождащите се без намордник кучета. Всички собственици на домашни любимци са предупредени устно, а Мустан Юсменов подготвя и писмено предписание, в което ще бъдат предупредени да си разхождат кучетата с каишка.

Жителите на Велчево искат и 5-6 легнали полицаи, които поне малко да убият скоростта на профучаващите автомобили, най-вече за Къпиновския манастир. Представителите на Общината са обещали на първо време да бъдат поставени два броя на изходите от Велчево към Присово и Дебелец. Ще струват 5000 лв., но зам.-кметът Камарашев е уточнил, че това ще стане само ако има средства. На събранието е излъчен и инициативен комитет за работа с Община Велико Търново по проблемите на селото.

Ана РАЙКОВСКА

2 thoughts on “Старо селско сметище стана стадион

  • Комплименти, наистина селските кметове трябва да вземат поука от този кмет, когато се има желание и сърце се намира начин. Най- вече кмета на село Присово, толкова голямо и богати жители, а е най- неподържаното село.

    Отговор
  • ,, БРАВО “ Няма ли, други новини, а трябва едно и също да повтаряте през 7-8 месеца и да покачвате нечии акции, това е игрище а не „стадион“, няма поливна система, а осветлението би подхождало за интимна среща на свещи. В същото село, преди години откривахте детска площадка цели 3 пъти, по проект беше все „обновявана“, „възстановявана“,като при тези “ обновления“ нито веднъж не бяха боядисани старата пързалка и катерушка, едва при третото поглъщане на средства бе направено нещо повече, но не и боядисване на съоръженията. Не се заяждам, просто бъдете обективни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *