Горещи новиниОбщество

Стипендия от 2000 лева за гимназист след победа в борсовото състезание на „Делтасток“ и финансовата катедра на Стопанската академия в Свищов

Константин Здравков, ученик от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“ в Добрич е големият победител с награда от 2000 лв. в националното борсово състезание на „Делтасток“ АД, катедра „Финанси и кредит“ при Стопанската академия „Д. А. Ценов“ в Свищов и Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“. Даровитият средношколец успя да увеличи своя инвестиционен портфейл 10000 EUR до 12 123,49 EUR, с което генерира 40-дневна доходност от внушителните 21.23% или над 190% доходност на годишна база. На следващите места се класират Атила Расим от училище СУ „Панайот Волов“, гр. Шумен, с 18.39% доходност, Ивайло Стойков от Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ -Стара Загора с 14.99% доходност, постигната от 19 април до 31 май, Радомир Тонев с 13.51% доходност, Никол Ангелова от СОУ „Иван Вазов“- Плевен с 12.63% доходност и Тодор Димитров от 107 ОУ „Хан Крум“-София с 11.7% доходност.
На специална церемония, проведена на 9 юни в Стопанската академия „Д. А. Ценов“, победителят в състезанието получи от проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ приза „TOPTRADER 2023”, а от Фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ парично наградна стипендия от 2000 лв. с бордеро за превод на сумата по банковата сметка на победителя в състезанието. Ректорът на висшето училище проф. д-р Марияна Божинова връчи на средношколеца сертификат № 7617 за участие във финансиадата, който документ гарантира на Константин Здравко, прием в първа желана специалност, уче. 2023/2024 год. при кандидатстване в Стопанската академия. От екипа на катедра „Финанси и кредит“ връчиха на победителя комплект финансови учебници. При награждаването добричкия гимназист бе придружен от совите родители, които бяха приятно изненадани от посрещането, като споделиха своята огромна гордост и щастие от голямата награда и успеха на техния син . Майката на Константин е детства учителка, а бащата е музикален педагог. Ректорът на свищовското висше училище сподели пред победителя и неговите родители свидетелства за големия брой успешни възпитаници на Алма натер в Свищов, които са от Добрич и региона, сред които е и проф. д-р ик.н. Нено Павлов, ректор на академията от 1999 до 2007 година.
Националното състезание бе реализирано като инициатива на катедра „Финанси и кредит“ при свищовския ВУЗ в рамките на Националната стратегия за финансова грамотност и Плана за действие към нея за 2023 г. Резултатите от състезанието ще бъдат представени пред новия финансов министър Асен Василен и пред новия образователен министър проф. Галин Цоков.
От страна на организаторите потвърдиха подготовката на есенен кръг на борсовото състезание за студенти от български и чуждестранни висши училища, както и следваща финансиада за средношколци при идентични условия. С участието си във финансиадата регистрираните в портала на „Делтасток“ гимназисти ще получава сертификати, които им осигуряват прием в първа желана специалност, при кандидатстване в Стопанската академия „Д. А. Ценов“ след положена матура. За учебната 2023/2024 год. кандидатстването в Алма матер в Свищов може да се осъществи и онлайн чрез портал:
https://www.uni-svishtov.bg/bg/admission/bachelor/login
При избор на специалност „Финанси“, основният съорганизатор на състезанието – катедра „Финанси и кредит“, чрез своята академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, осигурява на всеки от тях парична стипендия в размер на 200 лв. за техния първи студентски празник – 8 декември. Общият награден фонд на Финансиада 2023 достига рекордните 12 000 лв.!
С обявяването на класирането практически завършва Първата национална ученическа финансиада „Капиталови пазари 2023“, организирана съвместно от катедра „Финанси и кредит“ към Стопанска академия „Д. А. Ценов“, Академична фондация „Проф. д-р Минко Русенов“ и водещият за страната инвестиционен посредник „Делтасток“ АД! Стартът на състезанието беше даден на 19.04.2023 г. и трябваше да завърши на 17 май, но поради много големия интерес, срокът беше удължен до 31 май. Финансиадата имаше за фокус основно ученици-зрелостници от средните училища на страната, като участието в нея им дава право на прием в СА „Д. А. Ценов“ – Свищов. На практика обаче, поради атрактивния формат, интерес проявиха и изучаващи „Финанси“ в Стопанска академия студенти. Общо в състезанието взеха участие над 100 млади трейдъри от различни училища и градове – Шумен, Сливен, София, Стара Загора и др. Според обявените условия, бъдещите трейдъри разполагаха с 10 000 евро виртуален начален капитал, който да инвестират през специално приспособена версия на търговската платформа на „Делтасток“ АД в акции от Европа, САЩ и останалия свят. Целта бе да се максимизира стойността на създадения портфейл. „Делтасток“ АД и катедра „Финанси и кредит“ изпращаха ежедневно до участниците икономически бюлетин, периодични новини, анализи и идеи за инвестиране, с което целяха да стимулират тяхната смелост и стремеж към печалба. Постигнатата доходност от добричкия гимназист Константин Здравков е впечатляваща с оглед на голямата волатилност на водещите борси за периода на състезанието.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *