Горещи новиниПолитика

Търново, 9 юни 1911 г. – открто е Петото Велико народно събрание, което увеличава правомощията на монарха

Нека и този път ръководител да ви бъде геният на България, който е окрилял винаги нейните надежди, даже в години на най-тежки изпитания, пожелава княз Борис в тронното си слово

Сн. Фотокопие на бюлетина на БТА „Вътрешна информация“

БТА съобщава:

Търново, 9 юни 1911 г. Днес, в 10 часа сутринта стана тържественото откриване на V Велико народно събрание в присъствието на нейно величество царица Елеонора, на негово царско височество княз Кирил и на чуждестранните дипломатически представители. Негово величество царят прочете следната тронна реч:

Господа народни представители,

Изпълнявайки чл. 140 от Конституцията, аз ви свиках, вследствие прогласяването  на независимостта на Българското царство, за да разгледате приетото в последната сесия на XIV Обикновено народно събрание предложение за изменение на Конституцията.

Господа народни представители,

Геният на България, който е окрилял винаги нейните надежди и я е поддържал вечно бодра, даже в години на най-тежки изпитания, тоя гений, на който ние дължим българското Възраждане и новия политически живот на Отечеството ни, нека и тоя път ви бъде ръководител.

Като призовавам благословението на всевишния върху вашата народополезна дейност, прогласявам за открито V Велико народно събрание.

Да живее България!

***

При тържественото закриване на V Велико Нородно събрание на 9 юли същата година депутатите от крайната левица – земеделци, радикали и социалисти, напускат залата. 

Търново, 9 юли 1911 г. Тази сутрин стана тържественото закриване на V Велико народно събрание в присъствието на нейно величество царица Елеонора и престолонаследника негово царско височество княз Борис Търновски. Царят, при влизането в заседателната зала бе горещо акламиран от великите народни представители. В момента, когато негово величество седна на трона, депутати от крайната левица – земеделци, радикали и социалисти – напуснаха местата си и излязоха вън от залата.

Негово величество царят прочете следната тронна реч:

Господа народни представители,

Свикани, за да се произнесете върху приетото от XIV Народно събрание предложение за изменение в Конституцията, вие извършихте едно велико историческо дело по начин, който напълно отговаря на очакванията на българския народ.

Господа народни представители,

Уверен, че гласуваните от вас изменения мощно ще допринесат за преуспяването и благоденствието на отечеството, аз ви сърдечно поздравлявам с това благополучно свършване на вашата задача и като ви пожелавам честито завръщане във вашите домове, обявявам петото Велико народно събрание за закрито.

Да живее България!

Тронната реч на царя бе изпратена с бурни ръкопляскания. Негово величество напусна залата сред възторжените и продължителни овации на депутатите.

БТА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *