Горещи новиниКултураОбщество

Цар Ивайло се връща на Царевец, откриха международния фестивал „Средновековен Търновград“

Международният фестивал „Средновековен Търновград“ беше официално открит. На площад „Цар Асен I“ се събраха всички участници в тазгодишното осмо издание, а събитието е посветено на прочутия български цар Ивайло.

Тази година, за да се потопят в духа на средновековен Търновград в стара столица и да участват във фестивала, пристигнаха групи от Румъния, Сърбия, Гърция, Великобритания и дори от САЩ. Всички те бяха облечени с одежди отпреди векове, имаха и типичните за времето аксесоари.

Водени от гайди, с бойни викове и такива от радост те преминаха през портите на крепостта Царевец. Средновековното усещане беше допълнено с изградените палатки до царския дворец, както и от различни работилници.

Участниците във фестивала бяха приветствани от заместник-кметът Нейко Генчев.

„Поздравяваме ви за това, което правите вече осма година. Този фестивал вече има много специален акцент в културния календар на града. Това е новото лице на културния туризъм и начин хората да съпреживеят историята. Вие сте тези, които пресъздавате бита, обичаите и военните умения на нашия и другите европейски народи“, каза Нейко Генчев.

Татарските нашествия и живота през 60-те и 70-те години на XIII век, превратностите в делата на народния цар Ивайло и неговата смърт ще бъдат пресъздадени чрез живи картини, реконструкции и спектакли.

Фестивалът обхваща ежедневието, кухнята, занаятите, изкуствата и войнски умения на България, Византия и Европа през средните векове. Възродени ще бъдат стари занаяти като калиграфия, иконопис, свещолеене, сечене на монети, производство на хартия, обработка на кожи, грънчарство, ковашки практики, производство на бижута и оръжия. Ще има кулинарни състезания, демонстрация на средновековна кухня.

Атрактивни ще са ръкопашните битки, единоборствата, бойните игри и турнири. В програмата са включени също ревю на средновековна мода и да се забавляват с куклено представление за малки и големи, вечерни концерти и огнено шоу.

Международен фестивал „Средновековен Търновград: Селският цар – възшествието“ се организира от СНЦ „Търновци“, Община Велико Търново и Регионалния исторически музей и е част от Културния календар за 2023 г. на старата столица. Достъпът до събитията на крепостта Царевец е свободен, като се заплаща само входната такса за архитектурно-музейния резерват. С вход свободен са вечерните концерти от 19,00 ч. на 9 и 10 юни.

Михаил МИХАЛЕВ

Снимки: авторът

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *