Горещи новиниОбщество

Близо 24 000 събраха дамите от „Зонта-Велико Търново“ на традиционния благотворителен бал „Бяло лято” /ВИДЕО/

Общо 24 000 лева събраха дамите от „Зонта-Велико Търново“ в петък вечерта на традиционния благотворителен бал „Бяло лято”.

Със средствата ще бъдат закупени акушерски монитор, перфузор и операционна лампа за АГ-отделението на областната болница в старата столица.


Изисканото парти в символичните цветове бяло и жълто

събра над 200 гости в атрактивното заведение „Калоянова крепост“ в Арбанаси. Присъстващите подкрепиха благородните каузи на членовете на клуб на „Зонта” в старата столица. Сумата за добрите дела бе събрана от разиграни на търг картини, авторски бижута, автобиографични книги на Христо Стоичков и Кирил Маричков, дизайнерски дамски тоалет, както и други стойностни предмети.

Освен чрез дарения, направени по време на партито, парични постъпления имаше и чрез разиграна томбола, а стилните подаръци за нея бяха осигурени от 35-те дами от „Зонта”. Уникална икона с лика на Богородица със сребърен обков бе откупена за 1500 лева от Ротари клуб, като представители на организацията обявиха, че една от каузите им е обновяване на педиатричното отделение на великотърновската болница и че ще дарят иконата за детското звено.


„Зонта Интернешънъл” е създадена преди повече от 100 години, а целта е да се бори за правата на жените. В днешно време дейността на организацията става все по-широка, но за „Зонта – Велико Търново“ приоритет остава подкрепата за здравеопазването, особено женското, както и инвестиции в образованието на даровити местни деца. Събраните средства ще бъдат вложени в такива хуманитарни проекти“, обясниха от ръководството на „Зонта“.


Президентът на клуба Мария Игнатова запозна присъстващите с активната дейност на организацията, която обединява жени, които са доказани професионалисти в различни области. Това е най-голямата дамска организация на територията на България, Румъния и Северна Македония.


„Нашата дейност е за добротворство в полза на обществото. Работим за овластяване на жените, издигане на техния статус, опазване на здравето им и борбата срещу насилието във всичките му форми. Отдаваме заслужено внимание на тези, които ни помагат, защото доброто ражда добро. Ние сме удовлетворени от постигнатото, защото усвоихме изкуството да живеем, да пазим хармонията и да проявяваме милосърдие“, изтъкна Мария Игнатова.


Тя обяви, че дамите от клуба успешно реализират проект с отпускане ежегодно на 3 стипендии на млади жени-медицински сестри и акушерки, обучаващи се в „Медицински колеж“-Велико Търново към Медицински университет-Варна.

„През годините сме подпомагали здравни заведения с медицинска апаратура.

Предоставили сме оборудване на болницата в Горна Оряховица, помагали сме на Родилното отделение и на Педиатрията на великотърновската болница. Ще продължим с тези инициативи“, посочи модната стилистка.


Членовете на „Зонта клуб“ подкрепили финансово две украинки с четири деца.
„Включихме се и в кампанията за оказване на помощ на пострадалите в земетресението в Турция, за което получихме благодарствени писма.През последните години подпомогнахме Кризисният център и Център „Мария“ в Горна Оряховица като доставихме компютри и пособия за жените и децата в тези заведения. Друга важна кауза, по която работим е борбата срещу насилието върху жени. Периодично поставяме агитационни и информационни табла в града, брандирахме автобус, спуснахме знамена с послания от емблематични сгради“, оповести още Мария Игнатова.


Тя оповести, че новите проекти, по които работи „Зонта клуб“ са осигуряване на интерактивен магичен под за детска градина, както и подпомагане профилактиката и лечението на жени с рак на гърдата.
Сред гостите на събитието бе зам.кметът на Община Велико Търново Нейко Генчев, който приветства зонтианките.

Зам.градоначалникът поднесе на всяка от тях по една жълта роза. След това Нейко Генчев, който е известен и като певец с творческия псевдоним Барни Есвил, грабна китарата и изненада благодетелките от „Зонта клуб“ с музикален поздрав.

Той изпя песента „Бяло лято“ като обяви, че е създал парчето специално само ден преди събитието.


На традиционната проява присъстваха почти всички сестрински клубове от България, чиито представителки подкрепиха събирането на средства. Домакините бяха поздравени и от партньорската организация „Ротари клуб“, а Веселин Георгиев, поднесе приветствие от името на четирите клуба на „Лайънс” – „Велико Търново-Царевец”,  „Велико Търново-Янтар” , „Велико Търново-Арбанаси“ и „Велико Търново“.


В ролята на водещ на празничната вечер бе Камен Воденичаров. Доброто настроение достигна връх, благодарение на талантливите изпълнители от група „Мистик“, както и на певците Лилия Илиева и Велин Михайлов. Под звуците на български и световни хитове над танцуващите на дансинга се изсипа „дъжд“ от бели и жълти балони.

Кулминацията на вечерта бе ознаменувана и с огромна торта.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-авторът

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *