Водещи новиниЗдраве

С ЕКГ система и велоергометър тестват здравето на сърцето в горнооряховската болница

Устройството показва дали е налице необходимият приток на кръв при нарастващо натоварване

ОТ СЕДМИЦА ВЪВ ВТОРО ВЪТРЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ ФУНКЦИОНИРА ЕКГ СТРЕСТЕСТ СИСТЕМА С ВЕЛОЕРГОМЕТЪР.

С нея се провежда оценка на сърдечносъдовото здраве при натоварване в контролирана клинична среда. Когато се постигне повишена физическа активност, в реално време се проследяват сърдечната честота и артериалното налягане.

„При тестване на пациента целта е да се достигне 80% от максималната за възрастта сърдечна честота. Чрез натоварването се увеличава кислородната консумация на сърцето“, обяснява кардиологът д-р Атанас Ковачев.

ЕКГ стрестест системата ще е в помощ на кардиолозите за установяване дали е налице адекватен приток на кръв към сърцето по време на нарастващото натоварване, за диагностициране на исхемична болест на сърцето, за проследяване ефикасността на лечението при някои сърдечни заболявания, за установяване на проблеми със сърдечния ритъм (аритмии), за определяне на подходящо време за сърдечна операция и др.

„При положителен резултат от теста пациентът се насочва към изследване чрез коронарография. Целта е да се обективизира физическият капацитет на изследваното сърце“, допълва медикът.

Основна целева група от изследваните е тази на пациентите с исхемична болест и страдащи от стеноза на коронарните артерии.

Стрестест системата с велоергометър включва цифров 12-канален ЕКГ апарат. Тя позволява свобода на движение на пациентите, работи без смущения при провеждане на проби с натоварване и дава пълна обработка на параметрите на ЕКГ в реално време.

Галина ГЕОРГИЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *