Забава и знание

Основен елемент на живота е открит на повърхността на Енцелад, ледената луна на Сатурн

Високи концентрации на фосфор – важен елемент за всички биологични процеси на Земята, е открит в ледени кристали от вътрешния океан на Енцелад, ледената луна на планетата Сатурн, което е потенциален знак, че на нея може да има живот, съобщиха световните осведомителни агенции.

Научното откритие е въз основа на данни, събрани от сондата „Касини“ на НАСА, която е първата, изследвала газовия гигант Сатурн в орбита около планетата, в продължение на 13 години от 2004 г. до 2017 г.
Резултатите от изследването на международен изследователски екип под ръководството на германски учени бяха публикувани в сп. „Нейчър“ и огласени от Лабораторията за реактивно движение на НАСА, проектирала и създала сондата „Касини“.

Същият изследователски екип по-рано потвърди, че ледените структури на Енцелад съдържат множество минерали и сложни органични съединения, включително и компоненти на аминокиселини, свързвани с живота, познат на нашата планета. Досега обаче липсваха данни за наличие на фосфор, който е сред шестте химични елементи, свързвани с живота, заедно с въглерод, кислород, водород, азот и сяра.

„За пръв път този важен елемент е открит в океан извън планетата Земя“, каза ръководителят на изследването Франк Постберг, планетарен изследовател в Свободния университет в Берлин, цитиран в прессъобщение на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *