Водещи новиниОбщество

Адрес: На село! Присово – селото, от което лъха лукс

В малкото населено място си имат частна детска градина, фитнесзала, заведения за хранене и просторни имоти

 

НА ПОЧТИ ВСЯКА КЪЩА В ПРИСОВО СЕ ВЕЕ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ.

Селото е отлично благоустроено и заради едва 6-километровата си отдалеченост от Велико Търново се превръща в оазис за около 750 души, които са постоянно пребиваващи. Всеки може да си намери имот тук, но само ако разполага със сериозни финансови възможности. Гол парцел без постройка се продава за над 550 евро за кв. м. Ето защо местните се шегуват, че в Присово луксът е на почит. Това се потвърждава и от кратка разходка по главния път, от чиито страни надничат модерни палати с басейни, спа центрове и барбекюта и с визия като на къщи от Ориндж Каунти.

Начело на селото от 2003 г. е разтропаната кметица Малина Попова. Тя е бивша учителка, обучавала деца от 4-ти до 8-и клас в местното школо, които все още имат респект към нея и винаги се вслушват в думите й. Вече пети мандат работи за просперитета на селото и винаги е печелила изборите на първи тур. Навремето изобщо нямала мерак да става кметица, но възпитаниците й много настоявали и успели да я убедят.

„2003 г. получих само служебен телефонен номер от предшественика ми и наследих село с куп проблеми и нередности. Читалището беше оголено до тухла, пред пълна разруха! Паркът беше затрупан от избуяла растителност до 1,80 см, нямаше пенсионерски и младежки клуб, нямаше нищо. Кметството беше в друга сграда. Хората обаче бяха с добра нагласа, постепенно се сближихме и селото започва да се развива. Щастлива съм, че това прави впечатление на всички“, сподели Попова.

Животът в Присово кипи, а принос за това имат редица частни бизнесинициативи. В малкото населено място функционират три магазина, два от които хранителни, ресторант, бирария и пивница. До тях често идват и хора от съседни села, където липсват подобни обекти.

Една от гордостите на селото е фитнесзалата. Тя отваря още през 2007 г. и благодарение на нея, Присово става първото в България малко населено място с подобна придобивка. Посетителите я ползват безплатно и в нея има шведска стена, успоредка, боксова круша, тежести, лежанки и др. Създадена е по спечелен проект на кметството с финансиране от фондация „Лале“.

Едва ли има друго село в страната, което да се похвали и с едновременно действаща държавна и частна градина. Двете забавачки делят една сграда и даряват щастливи мигове на десетки малчугани.

„Детската градина беше възстановена през 2007 г., на Никулден. Ходих от дом на дом да говоря с родителите колко от тях са съгласни да дадат децата си в нея. Стартирахме с 12 деца, погрижихме се за сградния фонд и всичко необходимо за нормалното функциониране. Преди една година откриха и частна детска градина на втория етаж на сградата по инициатива на учителката Пролет Петрова. Колективите са добронамерени, помагат си, разбират се прекрасно!“, твърди кметицата.

Въпреки че към днешна дата забавачките се радват на безпроблемно съществуване, Попова все още има горчив вкус от опит за закриване на държавната детска градина.

„В края на моя втори мандат случайно отидох в общината и разбрах, че Общинският съвет ще гласува закриването на градината, но никой не ни беше уведомил. Просто забелязали, че децата са намалели, а това беше период, в който върлуваха болести и имаше отсъствия. Включих се без покана в сесията и взех думата, за да защитя градината. Обясних колко млади семейства има вече в селото, които се нуждаят от нея“, спомня си тя. Така успяла да спаси учебното заведение.

За съжаление, този положителен развой не бил възможен за училището. То било закрито още преди тя да стане кмет. В крайна сметка сградата била продадена за рекордните 410 000 лв. след три търга и се планира изграждането на социален дом там.

Почти всички жители на Присово, които са в активна възраст, всеки ден пътуват до старата столица, където работят. Повечето го правят с лични автомобили, но няма проблем да ползват и автобус, тъй като има редовен обществен транспорт до града.

Кметицата споделя, че в селото има доста заможни хора, които ръководят печеливши фирми, но често се случва да имат проблеми с правосъдието. Разбира това не лично от тях, а от призовките, които пристигат първоначално в кметството.

В Присово има видеонаблюдение на възлови места и понякога се случва записите да се изземват от полицията. Благодарение на камерите, почти не остава неразкрито престъпление. За това допринася и доброто улично осветление, включващо над 50 лампи. За ограничаването на скоростта по главния път пък са поставени два легнали полицая.

В селото се оформило църковно настоятелство от млади хора, които заразяват останалите със своята инициативност. Църквата „Св. Богородица“ е ремонтирана и с прекрасен облик. В нея се отслужват всички литургии и четения, както си му е редът. Голяма гордост за присовчани е манастирът „Св. Пантелеймон“. Той е построен от Минчо Попрайчев след обет към Бог, че ще вдигне светиня, ако се радва на здрави деца. Светата обител с годините обаче била занемарена и дори се е сринала. Пет транша финансиране от дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет били необходими, за да се реновира святото място.

Пълна промяна претърпяло и местното читалище. Сериозни строително-монтажни дейности заличили времето на разруха и дали поле за изява на самодейци и пъстър културен живот.

Една от модерните къщи в селото.

Като всяко друго място, и тук не липсват междусъседски недоразумения.

„Ролята на един кмет да бъде омбудсман е по-важна даже от рутинните дейности. Имала съм комични жалби. Преди няколко години една жена си купи къща и се оплакваше от кукуригането на петела на съседката си. Друга жена, чиято къща бе облицована с дървен материал, се оплакваше в кметството, че кълвачите атакували дървесината и не се издържало! Англичанин пък недоволстваше от биенето на църковната камбана“, изброи Попова колоритните случаи от практиката си.

В Присово си имат й късметлия, спечелил 500 000 лв. от вече несъществуващата Национална лотария. След бягството на Васил Божков в Дубай обаче на мъжа изплатили само половината от сумата. Той пък вложил парите в ремонт на къщата си.

Местните с нетърпение очакват топлите летни вечери, когато центърът на селото се превръща в кино на открито благодарение на мобилен екран за прожектиране на филми.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимки: авторката

3 thoughts on “Адрес: На село! Присово – селото, от което лъха лукс

 • Лъха лукс, но пътищата са като за селски каруци. Съжалявам да го кажа. Тротоари с натурий. Около кофите за боклуци е по мръсно и разхвърлено от самите кофи. Липсва ред и цветя . Изоставени ръждиви коли. Може какво още да се направи за си
  Селото.

  Отговор
 • Редовен транспорт до града-това са мечти особено през почивните дни,тротоари само по главната улица, електричеството в крайните квартали с непостоянно напрежение,улици до крайните къщи липсват.Селото обаче разполага с прекрасни гори за разходки и отдих,но за жалост има пълна разруха в тях и поголовно изсичане така че госпожо кмет не се правете на толкова работлива или това е просто пиар за предстоящите избори

  Отговор
 • ЛУКС ли?!?Този който е писал статията да не идва от Сомалия?Толкова е зле всичко в селото и ако има някъде нещо направено то е от самите собственици на обекти в съседство.От кмета НИЩО видимо.Ужасни улици,ужасни тротоари,липсва чистотата,зеленината,липсва цялостната грижа за едно добре поддържано селище.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *