Свят

Хирурзи са оперирали успешно сериозна мозъчна малформация при неродено бебе

Мозъчната малформация – аневризма на вената на Гален, е третирана чрез емболизация „ин утеро“ през септември 2022 г., се посочва в съобщението. Безпрецедентната операция, за която първо съобщава всекидневникът „Паризиен“, е извършена от хирурзи в парижката болница „Некер“.

Премиерата не се състои в това, че е оперирано  бебе в утробата на майка му. През последните години вече са извършени многобройни операции от този тип, особено при малформации на гръбначния мозък.

Операцията, направена в болница „Некер“, е насочена директно към мозъка на плода, страдащ от малформация на вената на Гален – мозъчен кръвоносен съд, която често може да доведе до смъртта на новороденото или да има сериозни последици.

Сама по себе си операцията е криела големи рискове, но е предложена на родителите с оглед на почти сигурните сериозни или фатални последици за нероденото дете, ако малформацията не бъде третирана.

Спецификата на операцията се е състояла и в нейния минимално инвазивен характер – през кожата и матката на майката, а след това и през черепа на плода, във вената на Гален е поставен микрокатетър.

Операцията е извършена безпроблемно за половин час. Бебето, което вече е на осем месеца, се чувства добре.

Междувременно през март хирурзи са извършили подобна операция в Бостън, САЩ, която също е успешна.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *