Горещи новиниЗдравеПавликени

2-годишно дете се разболя от салмонелоза

 2-ГОДИШНО ДЕТЕ ОТ ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ СЕ РАЗБОЛЯ ОТ САЛМОНЕЛОЗА

Заболяването е диагностицирано в периода 12-18 юни. Обикновено предаването на болестта се случва след консумация на заразени вода или хранителни продукти, както и чрез контакт с животно или друг човек, болен от салмонелоза. Хлапето не посещава детска градина, уточнява директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Евгения Недева.

През изминалата седмица е установен още един случай на лаймска болест. Той е засечен в община Велико Търново.

От здравното ведомство са дали предписания до всички кметове в областта относно извършването на дезакаризация на паркове, зони за отдих, детски и учебни заведения и предстоят проверки за ефективността на обработките.

В биологичната лаборатория в РЗИ от началото на годината видово са определени 9 бр. кърлежи от род иксодови. По данни на НЦЗПБ между 20% и 30% от тях и 10% от нимфите им, са заразени с причинителя на лаймска болест.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “2-годишно дете се разболя от салмонелоза

  • И как точно го определиха тоя вид специалния? За последния месец и половина на мен два пъти се закача кърлеж и веднъж на детето ми, това след ходене в парка на Триъгълника. Всеки път ходихме в спешното да ги вадят. Не са ги отделяли за изследване, нито са ни искали контакти за връзка.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *