Водещи новиниОбразование

Единайсетокласничка от ПМГ е в българския отбор за Международния турнир на младите физици

Калина Досева за втори път е част от националния отбор, спечелил миналата година бронзов медал

Единайсетокласничката от ПМГ “Васил Друмев” във Велико Търново Калина Досева отново е член на Националния отбор на България за участие в Международния турнир на младите физици (IYPT).  Освен нея в отбора са Александра Петкова (10-и клас, Национална природо-математическа гимназия (НПМГ), Мила Гетова (10-и клас, НПМГ), Гео Калфов (11-и клас, Първа частна математическа гимназия (ПЧМГ) и Златомир Желев (12-и клас, Природо-математическа гимназия (ПМГ) в Сливен). Това съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Турнирът ще се състои от 18 до 25 юли в град Мурее, Пакистан.

Този международен турнир се различава от останалите състезания по природни науки, защото е отборна надпревара и се решават изследователски научни задачи. Състезателите се оценяват по способността да защитават идеите си убедително и структурирано по време на научни дискусии, наречени физични битки. Участниците от всеки отбор влизат в ролите на докладчик, опонент и рецензент. В различни турове на състезанието те се оценяват и предизвикват помежду си.

Ръководители на българския национален отбор са Никола Каравасилев (ПЧМГ) и Мая Жекова (Физически факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”).

Калина Досева

(на снимката втората от дясно наляво) е ученичка в 11-и клас в ПМГ във Велико Търново и за втори път е част от националния отбор. Тя влиза в света на физиката в 7-и клас, когато учителката й Руска Христова я заинтригува с предизвикателни задачи. За турнира на младите физици научава от Никола Каравасилев и Явор Йорданов, и решава да преоткрие физиката на експериментално ниво. Миналата година Калина е част от отбора, спечелил бронзов медал от Международния турнир на младите физици.

Александра Петкова

е ученичка в 10-и клас в НПМГ и за първи път е част от отбора на младите физици. Тя от малка се интересува от природните науки и като ученичка започва да се занимава с физика и математика. Освен това обича изкуствата, шаха и четенето на книги. За участието й в турнира на младите физици най-голям принос имат Никола Каравасилев, Явор Йорданов и Трифон Ефтов (като последните двама са бивши състезатели в IYPT от близкото минало). До сега Александра е участвала в Международния турнир на младите естествоизпитатели през 2022 г., където отборно България печели златен медал и абсолютно първо място, до голяма степен именно благодарение на нейния финален доклад.

Мила Гетова

е ученичка в 10-и клас в НПМГ и за първи път е в националния отбор. От малка се интересува от физика и още в 5-и клас е решила, че това иска да учи в НПМГ. Мила е участвала в две международни състезания. На International Junior Science Olympiad тя печели бронзов медал, а на Международния турнир на младите естествоизпитатели отборът й, в който участва и Александра, печели златен медал и абсолютно първо място.

Гео Калфов

е ученик в 11-и клас в ПЧМГ и за първи път е част от отбора. Той решава да се занимава с физика в 7-и клас, защото тази наука го е вдъхновявала от малък. Най-голям принос в развитието му има учителят по физика Никола Каравасилев, който му е помагал както със задачите, така с планирането и осъществяването на експериментите. От международни състезания Гео има четири спечелени медала – сребърно и бронзово отличие от Международната олимпиада по астрономия, сребро от Балканската олимпиада по физика и златен отборен медал от Международния турнир на младите естествоизпитатели.

Златомир Желев

е ученик в 12-и клас в ПМГ – Сливен и за първи път е част от отбора на младите физици. Той задълбочено се интересува от физика от 9-и клас, като за това го вдъхновява Теодосий Теодосиев. В турнира на младите физици се включва благодарение на Никола Каравасилев и на Явор Йорданов. Досега Златомир е участвал на две международни състезания, като от Жаутиковската олимпиада печели сребърен медал.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *