Горещи новиниГорна ОряховицаОбщество

Направиха макет на Летния театър в Горна Оряховица от 3500 сладоледени клечки

Първия си годишен концерт в обновената сграда изнесоха съставите на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“

 

Повече от час и половина близо 200 момчета и момичета танцуваха на обновената сцена на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“. Годишният концерт на самодейците бе аплодиран както от горнооряховската публика, така и от гостите от Грузия и Полша, дошли за XVI международен фестивал „Раховче“. Всички те в началото бяха приветствани от председателя на читалището Иван Иванов.

На сцената се представиха всички състави на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, които показаха, че дори и по време на ремонта репетициите и подготовката не са спирали. Танцьорите направиха своеобразна разходка с публиката из различните фолклорни области на България. А финалът на концерта беше емоционален и изпълнен с много изненади. Освен Иван Иванов на сцената излязоха още и хореографите Румяна Русева и Стелиян Кънчев.

Благодарствени писма от ръководството на читалището за своята дългогодишна дейност като самодейци получиха 9 момчета и момичета, които тази година са абитуриенти. След тях на сцената излязоха и много бивши танцьори, пристигнали специално за концерта. Но най-голямата изненада беше макетът на Летния театър, който е абсолютно копие на сградата преди големия ремонт.

Той е дело на дългогодишния самодеец Здравко Панайотов и е изработен в мащаб 1:43. За направата му са използвани 3500 клечки за сладолед, дървени бъркалки за кафе и др. За по-голяма достоверност са използвани и оригинални материали – като балатуми и мокети, изрязани на място и монтирани на макета. Той преповтаря абсолютно точно всички помещения, обзавеждане, оборудване, реквизит и въобще всичко от старата сграда. Така макетът на старото читалище ще показва на поколенията бъдещи танцьори откъде е започнало всичко.

Изработката му е стартирала на 10 октомври 2019 г. – рождената дата на Иван Иванов, и е продължила до 31.12.2021 г. Съмишленици в това дело са още самодейците Мая Петрова, Александър Георгиев и Юлина Николова. Освен макета четиримата успяват да намерят и точни копия на автомобилите на тримата си ръководители, както и на автобуса, с който през годините пътува фолклорният състав.

Макетът се оказа най-голямата атракция за вечерта не само за самодейците, а и за публиката.

В сряда, 21 юни, емоциите на сцената на НЧ „Братя Грънчарови – 2002“ продължават. От 20.00 ч. е откриването на XVI международен фестивал „Раховче“. Преди това от 18.00 ч. на пл. „Георги Измирлиев“ е дефилето на участниците в танцовия форум.

 

Макетът на самодееца Здравко Панайотов и е изработен в мащаб 1:43. За направата му са използвани 3500 клечки за сладолед, дървени бъркалки за кафе и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *