Общество

Общински паркоместа дадени с абонамент на фирми, но привилегията не е за всички

Общо 55 са паркоместата във Велико Търново извън зоните за платено паркиране.

Те са предоставени от „Организация на движението, паркинги и гаражи“ на хотели, банки, магазини и фирми по тяхно искане, за да има къде да паркират клиентите им, защото не разполагат със собствени паркинги. Повечето са на главни улици и често стават повод за завист и разправии в задръстения с коли и липса на достатъчно места за паркиране град.

С най-много места разполага грандхотел „Янтра“ – 16, и на практика цялата зона пред него е окупирана от колите и автобусите на туристите, отсядащи в хотела. Обикновено там паркират и таксита, които единствено там, в тази част на града, могат да образуват стоянка. 8 места са разграфени за хотел „Панорама“ на ул. „Ст. Стамболов“. Пред него улицата е по-широка и нерядко търсещи къде да паркират се насочват натам, затова неведнъж се налага служителите на хотела да вардят, за да има къде да паркират пристигащите автобуси. Друг хотел, който разчита на места на улицата за клиентите си, е „Аквая“ на ул. „Любен Каравелов“, но там те са само 2.

След като банките окупираха главната улица и направиха на нея офисите си, се изостри и въпросът с паркирането. За нуждите на Уникредит Булбанк, Банка ДСК на ул. „Цар Освободител“ и ОББ пред читалище „Искра“ са предоставени общо 9 паркоместа. Отделно „Инвестбанк“ на бул. „България“ 85 също ползва 1 място.

Без собствени паркинги са и редица фирми и няколко магазина на възлови места в града. Сред тях е офисът на „Щастливеца“ на бул. „България“, фирма „Ив Трейд Инвест“ на ул. „Тодор Балина“, строителният магазин на ул. „Славянска“ и магазин „Охрид“. Явно и на ул. „П. К. Яворов“ местата за паркиране са кът, защото фирма „Петрови – ИМ“ ООД също плаща за 2 места.

За цялата 2023 г. „Организация на движението, паркинги и гаражи“ планира приходи от тези 55 места в размер на 56 000 лева. Поне така е записано в бизнеспрограмата на общинското дружество.

Ана РАЙКОВСКА

Снимка: архив

One thought on “Общински паркоместа дадени с абонамент на фирми, но привилегията не е за всички

  • О, за привилегията? А за дискриминацията, че се дават само на юридически лица, но не и на физически?
    Няма друг град в България с такова феодално управление. На есен, с песен, пак Панов – фуражката.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *