Горещи новиниИкономикаПавликени

Над 60 предприемачи се обединиха в „Бизнес общност Павликени“

Сдружението няма ръководство и всички членове са равни, приветстват присъединяването на съмишленици

 

Над 60 предприемачи се обединиха в „Бизнес общност Павликени“. Инициативата е на Иван Иванов, Димитър Димитров, Златин Йорданов, д-р Ивелин Иванов и др., а целта е да се подобри комуникацията между представителите на бизнеса. Сдружението няма ръководство и всички членове са равни. Организацията е отворена за постъпване на нови съмишленици.

„Идеята за местно обединение на бизнесите от различни сектори в Павликени се роди още в началото на 2022 г. на една от първите срещи, при които бяха обсъждани възможностите за обединено противопоставяне срещу „нежелан инвеститор“ в лицето на фирма „Петрургия“ ЕООД, собственост на Румен Гайтански. Въпреки че по това време инвестиционното намерение за изграждането на логистична и складова база за каменни фракции, цех за производство на каменна вата и инсталация за изгаряне на отпадъци беше подкрепено и одобрено от местната власт, ние не се примирихме с това им решение, а започнахме действия в защита на нашите права и позиции“, споделят представителите на бизнеса в Павликени.

„Обединението на бизнеса и участието му в процесите, касаещи средата за реализация и качеството на живот, е според нас инструмент, който сочи директно и компенсира слабостите на „упражняваната“ в последно време демокрация. Разбиранията ни са, че трябва да сме активни, всички да получаваме възможност за отправяне на предложения и споделяне на принципи, да си даваме достатъчно време за размисъл и след това всички заедно да вземаме информирани решения. Целта ни е да се предпазим от умишлено скрити от бизнеса и гражданите от община Павликени задкулисни договорки между местни политици, коалиции, сдружения и партии, които ни обръщат внимание единствено по време на изборни кампании. В случая не визираме никого конкретно, но обикновено те се припознават сами в казаното от нас“, поясняват инициаторите.

На втората среща на бизнеса, провела се на 14 юни, е утвърдена формата на местно обединение, сътрудничество и комуникация между фирмите с цел подобряване на бизнес средата в Община Павликени.

„Подготвихме и входирахме искане до председателя на Общински съвет Павликени, общинските съветници и кмета на община Павликени за изготвяне на програма за провеждане на ежегоден мониторинг на водата, почвата и въздуха на територията на общината, като се натрупа база данни за състоянието им. Крайната цел на искането е да се установи нивото на екологичната среда, в която живеем и развиваме бизнес, и при установяване на отклонение от натрупаната във времето информация да можем да се защитим с претенции към причинителя – бил той съоръжение за изгаряне на битови отпадъци (RDF), опасни болнични отпадъци, оползотворяване на производствени отпадъци или други“, казват предприемачите.

На 3 юли от 17,45 часа в парк-хотел “БОРА“ предстои поредна среща на „Бизнес общност Павликени“, на която ще бъде обсъден статусът с инвестиционното намерение на „Петрургия“ ЕООД, отправеното предложение за активно експертно участие на местните представители на бизнеса в общинските законодателна и изпълнителна власт.

Веселина АНГЕЛОВА

One thought on “Над 60 предприемачи се обединиха в „Бизнес общност Павликени“

  • Към т.н. предприемачи:
    Общината не Ви е виновна за това че сте такива, каквито сте. Първо променете себе си, научете се да уважавате хората, които работят при Вас. Тогава искайте от другите…
    Едва ли Петрургия е повода да се обедините.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *