Водещи новиниОбществоПавликени

Ученици обработват 18 дка земя и се надпреварват за по-добра реколта

В нивите на ПГАТ „Ц. Церковски“ – Павликени, зреят пшеница, царевица и слънчоглед

 

Учениците от 11-и и 12-и клас, специалност „Механизация на селското стопанство“ в Професионалната гимназия в Павликени, сами се грижат за 18 дка училищни поля.

Момчетата от двата класа се надпреварват кой ще получи по-добра реколта от пшеница, царевица и слънчоглед. Мерят сили и в овощната градина, а близка задача е и засаждането на лози.

Идеята за това състезание е на учителите по професионална подготовка – аграрен инж. Саша Панджич, автомеханика Иван Дянков и учителя по практическа подготовка Валентин Савов, а целта е учениците да преминат през всички етапи от подготовката на земята от сеитба до събиране на реколтата.

Учителят по практика Инж. Саша Панджич разказва как се е зародило интересното начинание. Според него учениците са теоретично много добре подготвени, но нямат практически знания, които да използват на нивите. Именно затова решили да създадат този проект заедно с Валентин Савов – учител по практическа подготовка и машини за селското стопанство, който е с 30-годишен опит, и Иван Дянков – автомеханик с 15-годишен опит.

ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени е иновативно училище, което дава възможност учениците да подсилят теоретичната си подготовка с работа на полето.

С разрешение на директорката Миглена Желязкова бяха обособени две училищни ниви. Едната, от 6 дка, е на ХI „б“ клас, а другата – на XII „б“, която е 12 дка. Организирахме състезание между двата класа кой ще получи по-добра реколта.

Защото, за да се занимаваш със земеделие, не е достатъчно да си назубрил теорията. Заради милион малки „тайни“ и детайли се получават различни резултати. Ние искахме да пресъздадем реални работни условия. Учениците да могат да работят с машините, да обработват нивите. Голям плюс е, че в школото има такива условия.

Планът за работата по проекта е стартирал още през зимата, когато няма работа по полето. Тогава са проверени машините, извършени са ремонти. След оранта учениците били изведени на полето и им показали определените за състезанието парцели. Оттук всичко било в техните ръце.

Започнали с изправяне на нивата, после култивиране с култиватор, предсеитбено торене, пръскане и сега предстои прибиране и съхранение на реколтата

Ученици и ръководители признават, че състезателният елемент превръща работата в забавление. Смятат, че работата спори по-добре, а теорията се превръща в трайни знания.

Признават, че са допускали грешки, но са се поучили от тях. Например, не били регулирали правилно плуга и не направили достатъчно качествена обработката на нивата. Извадили си поука, след като доста се изпотили, налагайки се да прилагат повече физическа сила.

Ивайла ТОДОРОВА

Сн. авторката и личен архив

2 thoughts on “Ученици обработват 18 дка земя и се надпреварват за по-добра реколта

  • Браво. Още много такива новини. Нашето бъдеще ще оправи бакийте на сегашните управляващи.

    Отговор
    • бакиите – това Й много трудно се научава, ей

      Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *