Горещи новиниОбщество

След 110 години в църквата на Асеневци „Св. св. Петър и Павел“ отново прозвуча божието слово

Света литургия и ангелски православни песнопения огласиха старата патриаршеска църква „Св. св. Петър и Павел“ във Велико Търново на храмовия й празник. След 110 години за пръв път на Петровден отново тук, в паметника на културата, се чу божието слово, а на събитието станаха свидетели десетки великотърновци. В двора на църквата, строена от династията Асеневци, с военен ритуал бяха поднесени цветя в знак на признателност на Мемориала в памет на избитите през 1394 година 110 български боляри, на въстаниците от 1598 година и 1686 година и на покойниците от манастирския некропол. Организацията на празника е на Община Велико Търново със съдействието на Великотърновската митрополия и НВУ „Васил Левски“, а инициативата е на кмета Даниел Панов.

На празника беше и новоизбраният декан на Богословския факултет проф. Магдалена Легкоступ, която попитахме за духовното му значение и защо е толкова почитан от народа ни.

„Светите апостоли Петър и Павел са учители на вселената. Общото между двамата светци е не само в тяхното дело, а и в тяхната мъченическа смърт. Те отдават целия си живот на вярата и го жертват за Спасителя Христос в един и същи ден. Днешният ден – 29 юни, който честваме, православните християни почитаме кончината на богоизбраните и богообразни хора и като ден на тяхното небесно тържество и просияване в царството Христово. Днес се празнуват и двамата, като първовърховни апостоли – на юдеите Петър и на езичниците Павел. Вторият  е оставил и невероятно наследство в Новия завет на библията като послание до новосъздадените църкви, от което се поучаваме и днес. Да се проповядва любовта като основна добродетел. Двамата светци са много почитани сред православните християни и не случайно много са кръщавани с техните имена. Защо е толкова голям празника на имениците?! Защото да имаш през целия си живот за небесен закрилник едни от най-силните светии на православието, това е безценно“, коментира тя.

В църквата „Св. св. Петър и Павел“ бе подредена и музейна експозиция от откритото при археологически разкопки в нея и патриаршеския комплекс.

През целия ден храмът, който е посещаван много от туристи, е отворен за безплатно посещение, а Историческият музей организира пешеходен тур, който включва и средновековната църква в близост „Св. Иван рилски“ и Шишмановата баня.

 

Ана Райковска

Сн. авторката

 

One thought on “След 110 години в църквата на Асеневци „Св. св. Петър и Павел“ отново прозвуча божието слово

  • След като още през 2021 год групата на ВМРО-БНД във Великотърновския общински съвет входирахме предложение в свещените исторически храмове в старата столица, превърнати в музеи, поне на тяхните патронни празници да бъде отслужена света литургия, най-сетне това стана факт. Поздравления за всички които се потрудиха да започне възстановяване на духовността и изконните традиции в нашето прекрасно Велико Търново. Честит празник!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *