Горещи новиниЗдраве

Установиха случай на туберкулоза на червата в областта

 

ЖИТЕЛ НА ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ ЗАБОЛЯ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА НА ЧЕРВАТА. Това става ясно от седмичния бюлетин на Регионалната здравна инспекция. Случаят е засечен в периода 26 юни – 2 юли.

Диагнозата е основен здравен проблем за населението в недобре развити страни и е свързана с лоша хигиена на храните. Заразяването обикновено става чрез поглъщане на храчки, които съдържат туберкулозния причинител. Възможно е инфекцията да се предаде и чрез употреба на мляко от болни животни.

Клиничните характеристики на чревната туберкулоза включват коремна болка, загуба на тегло, треска с нощно изпотяване, диария и т.н.

Лечението включва противотуберкулозни медикаменти и кортикостероиди и продължава повече от две години. Освен това болният следва да спазва специална хранителна диета, съдържаща достатъчно белтъчини от животински и растителен произход, мляко и млечни продукти, плодови и зеленчукови сокове, пюрета, негазирани напитки и чайове и въглехидрати в лесносмилаема форма.

Адекватното лечение спестява оперативна намеса.

За отчетения период здравните инспектори са засекли също 14 случая на варицела, 12 пациенти с коронавирус и трима със скарлатина.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *