Образование

За пръв път в историята на ВТУ специалист по източни езици оглавява Филологическия факултет

На проведеното Общо събрание на Филологическия факултет с огромно мнозинство за декан бе избрана доц. д-р Полина Валентинова Цончева

Така в следващия четиригодишен мандат за пръв път в 60-годишната история на Великотърновския университет начело на най-авторитетния факултет ще застане специалист по източни езици.

„Това не бива да е такава голяма изненада, защото още през 1993 г. е приет първият випуск с китайски, арабски. Всъщност катедра „Класически и източни езици и култури” тази година има 30-годишен юбилей, Изтокът напредва”, е нейният коментар. Доц. Полина Цончева поема поста от проф. Ценка Иванова, която управлява два последователни мандата и няма право на трети. И тъй като е от новите лица сред деканите, първото й представяне е пред „Борба”.

Тя е ръководител на катедра „Класически и източни езици и култури” през последните 6 години. Преподавател е по китайски език, учи студентите си да правят различни специализирани преводи. Във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” новият декан е от 2002 г. Докторантурата й е в направление „Литература”.

Доц. Цончева е великотърновка, родена е през 1978 г. и тук преминава целият й живот досега.

Завършила е Езикова гимназия с английски и руски език, после ВТУ – „Приложна лингвистика с бизнесадминистрация”, където овладява тънкостите на руския и китайския. Печели едногодишна стипендия за специализация в Китай и при завръщането си през 2002 г. започва кариерата й във ВТУ. Първо на хонорар, а през 2004 г. става редовен докторант. Извървяла е целия път на преподавателското израстване, а сега за новия пост ще й помага другата й специалност – „Международен маркетинг” по съвместна програма на ВТУ и на Икономическия институт към БАН.

„За мое щастие предходните декански ръководства показаха себеотдаване и пътя, по който трябва да се върви.

От него не смятам да се отклонявам. Първото, което посочих и споделих като основен принцип в концепцията си пред Общото събрание на факултета, е приемствеността. Много държа да запазим постигнатото от целия екип на проф. Ценка Иванова през последните 8 години и само да надграждаме – в атмосферата, в конкретната съвместна работа на преподаватели и администрация. Целта е постоянно да подобряваме средата, в която работим. Има какво да се желае в проектната дейност и там ще хвърлим нашите усилия. Но не очаквайте резки движения!”, сподели новият декан.

В момента във ВТУ се изучават 20 езика и първата новост ще се усети още през следващата година. Връща се лекторатът по унгарски език, така студентите, приети в специалности на Филологическия факултет, ще могат да го изберат като факултативна дисциплина.

Доц. Полина Цанкова е омъжена, има дъщеря, която учи в математическата гимназия и тази година завърши 10-и клас.

А на 6 юли на първия Факултетен съвет след изборите ще бъдат утвърдени и зам.-деканите.

Ана РАЙКОВСКА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *