Водещи новиниСъдби

Оцеляла в унищожителното земетресение в Турция медицинска сестра стана доброволка във Велико Търново

Мерве Сена Кара участва в провеждането на екологични и социални каузи в областта

 

27-ГОДИШНАТА МЕРВЕ СЕНА КАРА ПРЕЖИВЯЛА АПОКАЛИПТИЧНОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ С МАГНИТУТ 7.6 ПО РИХТЕР ПРЕЗ ФЕВРУАРИ ТАЗИ ГОДИНА.

Тя успяла да излезе от дома си в Адана при унищожителния трус и оставайки на открито, видяла как се срива всичко около нея. За щастие, семейството й също оцеляло, но загубила познати и приятели, които останали под руините. Младата жена месеци наред се включва в акциите по оказване на помощ на пострадалите, в издирвателни операции на оцелели и други милосърдни инициативи. Преди бедствието се била записала за доброволка по програма в България и така в средата на юни се озовала във Велико Търново.

Мерве е медицинска сестра, работила е предимно в направление „Рехабилитация и физиотерапия“. Родителите й винаги я възпитавали с личен пример и искали да посеят в нея ценностите добросърдечност, съчувствие и толерантност. Баща й например е редовен кръводарител и през 2019 г. е награден на официална церемония на Червения полумесец. Дарявал е 35 пъти.

„Бях впечатлена от огромната подкрепа, която Турция получи от България. Уникално е чувството да видиш как непознати хора идват, за да бъдат в помощ. Преживяното още повече ме мотивира да дойда във вашата страна, за да върна жеста като доброволка“, сподели 27-годишната туркиня.

Мерве дошла във Велико Търново с огромно желание да помага.

Тя пребивава тук като доброволка към сдружение „Свят за бъдещето“ по програма „Европейски корпус за солидарност“. Макар да не знае български език, няма проблем с участието в различни каузи. Вече е преминала три инициативи, свързани с екологична и социална тематика. Става дума за т.нар. акция „Килеръ“, в рамките на която всеки може да вземе и остава дрехи, които вече не са му нужни, но биха били полезни на друг. Целта на кампанията е да се намали разточителството на текстил и да се осигурят дрехи за хора, които нямат финансова възможност да си купят.

27-годишната жена ще остане у нас една година.

„Много добре ме приеха местните. Виждам, че са позитивно настроени към мен. Убедена съм, че престоят ми в България ще бъде незабравим. Всички акции, в които се включвам, са проводник на доброто и вярвам, че с малки стъпки можем да заразим всички с желание за благородни прояви“, казва Мерве.

Галина ГЕОРГИЕВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *