Водещи новиниСъдби

Единственият професор в България по религиозна педагогика е новият декан на Богословския факултет

Магдалена Легкоступ не е религиозна, но е вярваща, защото „Православието е живот“

 

Проф. Магдалена Легкоступ е новият декан на Православния богословски факултет на ВТУ.

В предишния мандат тя беше зам.-декан по учебната дейност и акредитация, според нея най-трудоемкият ресор. Не е религиозна, но е вярваща, защото за нея православието е живот. Споделя, че е израснала с баба и дядо, които сутрин и вечер се покланяли пред иконостаса, а преди закуска й давали нафора. Преломният момент, който грамотно я кара да научи що е това православие, е когато среща изключително начетения и ерудиран свещеник в Русе – отец Стефан Маринов, депутат във Великото народно събрание от СДС. Около две години той прави усилия да я „зацъркови” по най-деликатен начин и й дава тласък да започне своето лично грамотно търсене.

Магдалена Легкоступ е родена през 1968 г. в София, но е израснала в Тетевен.

Там завършва гимназия, а през 1987 г. е приета във ВТУ, специалност „Начална училищна педагогика”. Веднага след демократичните промени в СУ „Климент Охридски” откриват специалност „Богословие”. Това за Магдалена е като дар от небето, тъй като единственото, за което съжалявала дотогава, че е родена жена, е, че не е можела да следва тази специалност, защото приемали само мъже. Искала да напусне Педагогическия факултет и директно да се запише, но разумът надделял и решила първо да си завърши започнатото образование. Това се оказало съдбоносно за по-нататъшния й път, защото педагогиката й дала изключително много, казва Магдалена Легкоступ от дистанцията на времето. Веднага след като се открива Православният богословски факултет във Великотърновския университет, тя е сред първите записани. Завършва през 1998 г. като магистър.

С Варненския митрополит в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” – Варна, 2022 г.

Междувременно 7 години работи в ОУ „Бачо Киро” като начален учител, преподава и религия.

Била базов учител към Богословския факултет и през 2000 г. след издържан конкурс става асистент по методика на обучението по религия. „Получи се едно прекрасно съчетаване на педагогическото и богословското ми образование. Оттогава до ден днешен аз работя в посока на религиозното образование и целенасочено се развивам в тази сфера. Аз съм единственото хабилитирано лице в България по религиозна педагогика. Няма други нито доценти, нито професори в моята специалност“, отбелязва деканът. Тя е убедена, че Великотърновският университет дава най-добрата подготовка на този вид специалисти. „Аз не съм кабинетен учен и слава богу, ги уча наистина да бъдат учители. Ще задълбочаваме връзките с Българската православна църква, защото това е сферата на практиката на богословието и на колегите от „Църковни изкуства”, които облагородяват храмовете”, допълва деканът. Концепцията, с която спечели изборите, до голяма степен стъпва на опита й като администратор в деканата.

Основен принцип и при Магдалена Легкоступ е приемствеността и още – отговорност, инициативност, екипност и прозрачност.

Като истински визионер, новият декан е заложил на разкриване на още специалности за бакалаври и магистри. Така „Религиознание” ще бъде с нов учебен план и студентите могат да придобият допълнително професионална квалификация „Екскурзовод” и така да се съчетаят знанията за религиите с религиозния туризъм и поклонническите православни пътувания. Другата новост ще са двойните специалности с педагогическа правоспособност, като например „Педагогика на обучението по история и религия”, съчетанието може да бъде в различни варианти. Така бъдещите учители по религия, които невинаги могат да си намерят работа, да са конкурентни на пазара на труда по друг основен предмет, а с религия да допълват часовете си. Тези двойни специалности ще бъдат разкрити експериментално първо във филиала на Университета във Враца и така ще бъде покрита територия, от която желаещите да следват богословски специалности са принудени да ходят в София. Става дума за учебната 2024/2025 г. При магистърските програми ще се въвежда и дистанционно обучение, поне такива са плановете на проф. Магдалена Легкоступ.

Баба и внучка

Ще се започне с „Религиозно образование”, предназначена за вече дипломирани учители, които искат да придобият и тази квалификация.

По отношение на научната дейност планира издаването на годишник, какъвто факултетът не е имал никога досега, включително и с изследвания на студенти. Иска студентите да бъдат включвани в проекти, в публикации, да има повече студентски практики и конференции.

„Най-големият наплив при нас е за магистърските програми по теология, защото спецификата на изучавана академична материя предполага една духовна зрялост на човека. Към тях не се насочват хора, веднага слезли от студентската скамейка. Един от интересните ни случаи е, че такава магистратура завърши доцент по медицина от Плевенската медицинска академия. Записват я хора с най-невероятни професии, които в един зрял момент от живота си желаят да научат повече за православното богословие”, казва проф. Легкоступ.

Ана РАЙКОВСКА

Сн. авторката и личен архив

8 thoughts on “Единственият професор в България по религиозна педагогика е новият декан на Богословския факултет

 • Уважаема Магдалена, ако сте сред първите, записани да учите в Православния богословски факултет, трябва добре да знаете, че има Годишник на Православния богословски факултет – издадени са два тома. Неблагодарни възпитаници, настоящи преподаватели, забравиха за Годишника и го подмениха с издания, където Православието е недолюбвано. Факултетът трябва да защитава името си на Православен богословски факултет, а не да го съсипва с протестантизъм и с подменене на богословието с празно философстване.

  Отговор
  • Много точно сте го написал, уважаеми професор Кенанов!

   Отговор
 • Мдааа, написаното от Д.Кенанов по-горе осветлява само една мъъъничка част от блатото, в което се превърна институцията, на която тя стана декан. И по-добре, че тя стана, защото ако беше… Дано Магдалена Легкоступ намери сили и подкрепа да поправи онова, което е счупено.

  Отговор
 • И откога един партиен секретар от времето на Бай Тошо почна да дава акъл за „православие“, „богословие“ и т.н. „Кенанов“, гледай си БКП-то, ако обичаш…

  Отговор
 • Какво ще рече това, че госпожата е вярваща, но не била религиозна?! От устата на декан на православен богословски факултет това е пълен нонсенс! В стремежа си да се прави на оригинална госпожата се излага! Щом тя е станала декан не ми се мисли какви са били другите кандидат декани… Пази Боже!!!!

  Отговор
 • Другите кандидати за декани са… тайна велика… nomina odiosa sunt… Ще им поникнат и на тях рогата „когато им дойде времето“ и тогава ще е смях и рев едновременно. Относно вярата без религиозност – ми, свиквайте, идва новото течение „православен протестантизъм“ или нещо подобно. Впрочем, имам чувството, че какъвто мъжът за университета, такава и жената за факултета. Опс..

  Отговор
 • Специалистка по промиване на мозъци в детска възраст, съпруга на доносника на дс пламен легкоступ. Богословски факултет е срам за всеки светски университет. Във ВТУ обаче са безсрамници, щом става дума за държавна хранилка на комунистически деривати.

  Отговор
  • „Петрувий“, ако не бяха богословите Кирил и брат му Методий, и ученикът им в богословието – Климент, сега щеше да пишеш с черти и резки. Северна Корея е най-светската държава. Затваряш очите и си там. А кой бил кум, кой сват и кой на булката брат… тука всички разбират от всичко.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *