Общество

Депутатът Людмила Илиева: „Недопустимо е печалбата на няколко души да е за сметка на здравето на хиляди“

Недопустимо е интересът и печалбата на няколко души да се поставят над здравето и поминъка на хиляди хора. Това коментира великотърновският народен представител и ексобластен управител Людмила Илиева по повод решение на ВАС – София, от миналата седмица. С него по жалба на инвеститора състав на съда отмени решение на РИОСВ – Велико Търново, за спиране на инвестиционно намерение край павликенското село Върбовка. Проектът, на който сега отново е дадена зелена светлина, е за изграждане на завод за каменна вата с енергоизточник инсталация за горене на отпадъци, която може да се окаже най-голямата за цяла Европа.

Странен факт е, че Община Павликени не е направила дори опит да бъде конституирана като страна по делото, за да защити интересите на гражданите си, каквито изявления са правени във времето. Това коментира юристът и народен представител Людмила Илиева, като посочи, че в хода на производството са конституирани заинтересовани страни като гражданското сдружение „Ти решаваш“, „ЕкоПрод“ ООД, сдружение с нестопанска цел „Балканка“, сдружение „За земята – достъп до правосъдие“ и дори физическо лице.

„Всички те са изразители на общественото недоволство срещу този опасен за околната среда, поминъка и здравето на хората проект. Ръководството на Общината обаче е избрало да не заеме страна – доста любопитно поведение“, коментира депутатът.

Людмила Илиева изрази надежда казусът да отиде на по-високата съдебна инстанция, където да бъде взет предвид интересът на гражданите и той да бъде защитен.

Още през 2022 г. като областен управител Людмила Илиева прие каузата на павликенчани и на сдружението им „Ти решаваш“. То бе създадено именно по повод инсталацията за горене на отпадъци и с цел да брани чистотата на плодородния Павликенски край. От позицията си на областен управител Илиева направи първите реални стъпки за отпор срещу инвестиционното намерение, като върна, а после оспори и по съдебен ред решение на ОбС – Павликени, свързано с него. По думите на Людмила Илиева проблемът застрашава не само жителите в Павликенско, а и хората във всички близки общини и области. Битката не спира дотук, категорична е тя.

One thought on “Депутатът Людмила Илиева: „Недопустимо е печалбата на няколко души да е за сметка на здравето на хиляди“

  • Ако няма подкрепа от правителството този мошеник няма как да прогресира. Защо получи право на Летището в Горна Оряховица. Кой му разреши? Нека кмета на Горна Оряховица да отговори.на кого пере парите,? Все някой не спи спокойно за да прекрива такива зделки. Кой е? Рано или късно ще излезе истината.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *