Горещи новиниЕленаОбщество

Откриха паметник на Апостола в Раювци

Навръх рождението на Апостола Васил Левски – 18 юли, в центъра на живописното село Раювци тържествено бе открит негов паметник. Автори на монумента са скулпторите Даниел Кънчев и Атанас Стоянов. Родолюбивата идея за издигането му е дело на фондация „Звезди под звездите“, чиито основни цели са съхраняването, поддържането, възстановяването и запазването на историческата памет, свързана с живота и делото на бележити герои от миналото.

В тържеството взеха участие децата от мажоретен състав при СУ „Иван Н. Момчилов“ с ръководител Виктория Славчева, фолклорна формация „Балканджийче“ при НЧ „Напредък –Елена – 1863“ с ръководител Йорданка Грънчарова, както и възпитаничките на НУ „Иларион Макариополски“ – Ивета Иванова и Магдалена Обретенова.

Венци и цветя поднесоха председателят на Общински съвет Елена Стоян Златев и зам.-кметът на община Елена Десислава Шопова. Основателят на фондация „Звезди под звездите“ Любомир Пашов отбеляза в словото си, че образът на Левски ще седи „тих, спокоен и уверен в центъра на Раювци, да напомня на всички българи и на нашите потомци, че сме имали герой, какъвто малко народи имат“.

Тържествената програма в Раювци завърши с изпълненията на неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

Следващото събитие е фестивалът „Звезди под звездите“ на 26 август, когато ще бъде отбелязана и годишнина от откриването на паметника на Вълчан войвода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *