Крими

Фалшиви имейли под формата на полицейски призовки заливат търновци

Посланията съдържат заплахи за арест и съдебни дела

 

Фалшиви имейли под формата на полицейски призовки се разпространяват в региона, алармираха жители на Велико Търново. 

В прикачен файл се изпраща бланка на Министерството на вътрешните работи с логото на МВР и на Европол, която е подпечатана с клеймо на Главна дирекция „Национална полиция“ и има подпис, за който се твърди, че е на директора на ведомството Атанас Трайков Илков.

Стряскащото послание, което получават гражданите, гласи: „Въз основа на компютърно търсене Националната полиция предприема съдебни действия срещу вас за детска порнография, педофилия и киберпорнография. За ваша информация: законодателят е определил, че престъпленията и простъпките (съгласно определението в Наказателния кодекс), извършени чрез използване на телекомуникационни мрежи, ще подлежат на по-тежко наказание.

Нашите следователи прихванаха комуникации между Вас и непълнолетни лица под 16-годишна възраст, по време на които открихме, че еротични съобщения, сексуални сцени или мастурбационни сесии се предават чрез сесии с уебкамери и незабавни чатове.

Моля, разберете, че съдържанието с недвусмислен сексуален характер и съобщенията със сексуален характер, достъпни за непълнолетни под 16-годишна възраст, представляват престъпления като детска порнография, педофилия и киберпорнография, които се наказват строго от закона. Информацията, получена чрез проникване в киберпространството, е важен източник на доказателства за тези престъпни дейности“.

В съобщението се иска получателят да изпрати имейл с обосновката си в рамките на 48 часа, за да бъде разгледана.

„Ако не получим отговор след посочения срок, ще поддържаме обвиненията срещу вас. Следователно ще издадем заповед за арест, ще бъдете отведен в най-близкия полицейски участък и ще бъдете съден от съдебните органи на съда във вашия район. След това ще бъдете вписан в Националния регистър на сексуалните престъпници и това наказателно дело ще бъде предадено на антипедофилските организации и медиите.

Моля, изпратете отговора си до генералния директор на Националната полиция на посочения адрес на електронна поща“, се казва още в съобщението.

„Това не е практиката, по която се работи в МВР. Освен това Националната полиция няма генерален директор. Явно чрез тези фалшиви писма се цели да се стигне до личните данни на получателите. Нека хората да не се поддават на подобни внушения и да не отговарят на тези имейли“, съветват от ОД на МВР във Велико Търново.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *