Култура

300 000 лв. от билети спечели великотърновския театър за 6 месеца

Близо 300 000 лв. приходи от продадени билети отчита за първото полугодие на 2023 година екипът на Музикално-драматичния театър «Константин Кисимов» във Велико Търново. За първите шест месеца на годината артистите са изиграли 77 представления, които са били аплодирани от 20 371 души публика.

„Активният творчески сезон за нашия театър още не е приключил. И драматичният, и музикалният отдел не са спирали да репетират и да играят активно през месец юли, когато предстои и участието ни в „Сцена на вековете” на Царевец с операта „Дон Жуан” на Моцарт. Ще почиваме само за две седмици през август”, обяснява директорът на театъра Васил Вълчев.

Той отчете, че по приходи от продажба на билети и брой изиграни спектакли театърът е надминал същия период на 2022 г. Изиграните спектакли тогава са 56, а общият брой на зрителите, които са ги посетили, е 10 447.  Приходите за първите шест месеца на следпандемичната 2022-ра са близо 142 000 лв.

От началото на 2023 г. артистите са изиграли 26 спектакли на собствена сцена и още 51 – в турне. Посетили са 30 града в страната, като в някои от тях са гостували по 2-3 пъти все с различни заглавия. «Удовлетворени сме, тъй като успяхме да покажем най-новата ни продукция във всички големи културни центрове в страната – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора», коментира Васил Вълчев. И допълни, че най-силен до момента е месец април, когато са представени общо 20 спектакъла пред 5792 зрители, а приходът от тях възлиза на 104 449 лв.

Четири премиерни заглавия са подготвени и реализирани през този сезон.  Първият нов спектакъл е „Птица в клетка“, създаден по едноименната пиеса на Йонка Илиева, а премиерата бе през април. Мегаоперата „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт, която ще бъде представена и на 21 юли от 21 часа на откритата сцена на Царевец, е другото ново заглавие в афиша на МДТ. Със суперпродукцията театърът за първи път в своята история гостува в зала 1 на НДК в София и успя да покори многобройната публика. В навечерието на празника на Велико Търново бе премиерата на концерта «Дихание» с участието на Орлин Горанов, солисти и оркестъра на великотърновския театър. Другият успешен съвместен проект е «Симфонично пътешествие» с музикантите от супергрупата „Фондацията“.

Още 13 заглавия са играли през сезона великотърновските артисти на своя сцена и в турне. Пет от тях са на драмата – комедията „Скакалци“ на Ст. Л. Костов, семейната драма „Стъклената менажерия“ на Тенеси Уилямс, „Не сме от тях“ по разказите на Чудомир, „Хъшове“ по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов и историческият спектакъл „Духът на поета“. На голям интерес от страна на публиката се радват оперетата на Имре Калман «Графиня Марица», мюзикълите „Криворазбраната цивилизация» и «Службогонци“. Особено успешни са и съвместните проекти с музикантите от Б.Т.Р. и с Орлин Горанов – концертите „Мюзикъл и рок“ и „Отражения“, в които участват оркестърът и солисти на МДТ. Три са играните детски заглавия – «Пипи Дългото чорапче», мюзикълите „Патиланци“ и „Мечо Пух“.

Отчетът на великотърновския театър показва още, че най-много зрители – 5478 души, и най-големи приходи в размер на 72 889 лв. за първото шестмесечие са реализирани от спектакъла „Не сме от тях“. С него артистите от драматичния състав на МДТ завоюваха наградата „Комедиен хит на сезона“ на Чудомировите празници в Казанлък. След комедията се нарежда премиерният концерт „Дихание“ с Орлин Горанов, който са аплодирали 35 654 зрители, а приходът от него е възлиза на 70 676 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *