Водещи новиниОбщество

Велико Търново се вмирисва

За пореден път институциите си прехвърлят отговорността

 

И дъждът не успя да премахне зловонието над Велико Търново, което тормози жителите и гостите на старата столица от близо една седмица.

Към Регионалната екоинспекция вече са подадени жалби от граждани, а от ведомството са категорични, че миризмата се дължи на оборски тор следствие на обработка на ниви в землищата на Леденик и други близки села.

Проблемът с миризмата над Велико Търново се повтаря всяка година по няколко пъти, а от РИОСВ винаги прехвърлят топката на Агенцията за безопасност на храните. От там пък са категорични, че предстоят проверки дали земеделците са изпълнили всички указания за правилна употреба на оборския тор и другите компоненти, с които се третира почвата.

Всъщност земеделците трябва да заорават обработените с животинска тор участъци, но дали това се случва, все още не е установено със сигурност.

Темата за миризмите над Велико Търново вече влезе веднъж и в Общинския съвет, след като през октомври миналата година беше отправено питане от общинския съветник Михаил Михалев към кмета Даниел Панов. Въпросът и миризмата съвпаднаха с провеждането на парламентарните избори, което развихри и местния фолклор в социалните мрежи.

В отговор градоначалникът съобщи, че отговорността е именно на Агенцията по безопасност на храните.

„Дейностите по наторяване на земеделски земи са извън обхвата на нормативната уредба по околна среда, респективно не са в компетенциите на Общинската администрация и нямаме правомощия да вземем отношение по този въпрос“, твърди Даниел Панов.

Екип „Борба“

2 thoughts on “Велико Търново се вмирисва

  • Госин кмете, стой в миризми като не искаш да вземеш отношение. Жалко че за мързела ти страда цял един град и то областен и то европейска културна столица.

    Отговор
  • Въобразяват си хората.То ние просто така си миришем.Виновни няма,миризма няма ,няма нужда и от агенций,няма нужда и от кмет,общински съвет и областна администрация.Слагайте по една щипка на носа и не се оплаквайте.Просто гласувайте наесен.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *