Общество

В старата столица бе почетен св. великомъченик Йоан Трапезонт Омурташко-Търновски

В Катедралния храм на Митрополията във Велико Търново се състоя упокойна служба по случай 200 години от канонизирането на Иван Димов от Осман пазар (днешен Омуртаг) за светец – великомъченик Йоан Трапезонт Омурташко-Търновски. Води я лично митрополит Григорий и група свещеници.

На 16 юли 1822 г., 49 години преди обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски, заради това, че не е дал Христовата си вяра, е увиснал на бесилото Иван Димов от Осман пазар. В житието на Никифор е отредено значително място за гибелта на Йоан, осъден на смърт и обесен в Търновград, а година по-късно – канонизиран като Свети великомъченик.

Десетки гости, историци и духовни личности посетиха знаковото паметно събитие. Присъстваха и мнозина родственици от бележития Трапезонтски род, начело с дългогодишната учителка от Търговище Димитринка Карамфилова (родом от Омуртаг), автор на документалната фото-поетична книга „Моят родствен корен“ и сценарист на филма „Два века – безсмъртие“, заснет от варненския оператор Валентин Иванов.

Поводът бе осветяването на поредната икона, дело на преподавателя богослов и иконописец от ВТУ „Кирил и Методий“ Пламен Събев, който е изобразил 12 житиеписни сцени от живота на светеца.

Между присъстващите бе и главният инициатор и спонсор за създаването на иконата – доц. Стоян Долапчиев, бивш преподавател в университета и председател на инициативния комитет.

От него и от родствениците на Св. вмчк Йоан Трапезонт Омурташко-Търновски научихме, че предстои поставянето на мраморна паметна плоча в центъра на гр. Омуртаг, в непосредствена близост до мемориала на втория български космонавт Александър Александров, който също е родственик на светеца.

„Но това зависи единствено и само от местната общинска власт от ДПС“, допълни Димитринка Карамфилова.

Същия ден в родния град на светеца – Омуртаг, бе отслужена възпоменателна литургия в църковния храм „Свети Димитър“ от местния свещеноиконом Андоний. Реплика на иконата ще бъде отнесена там от автора ѝ Пламен Събев.

Похвала и признание заслужават верните потомци на рода, които, според проф. д.ф.н. Сава Сивриев, бивш преподавател в Шуменския университет, са единствените у нас живи родственици на светец. А старейшината на бележития род – доц. д-р Димитър Бояджиев, заедно с Председателя на Инициативния комитет Стоян Долапчиев, са решили в памет на единствения свети великомъченик от Търговищка област да се издигне възпоменателен параклис в парка на великотърновския квартал „Бузлуджа“.

Предстои нова среща на рода през есента, на която пред цялото гражданство на Омуртаг и района ще бъде прожектиран документалният филм „Два века – безсмъртие“.

Стефан НИКОЛАЕВ

родственик

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *