Водещи новиниОбразование

Предлагат ОУ „П. Р. Славейков“ в Церова кория да бъде защитено

В Къпиново и Миндя няма училища от 50 години

 

Основно училище „П. Р. Славейков“ в Церова кория да бъде включено в списъка със защитените учебни заведения и за следващата учебна година, реши Общинският съвет.

Предложението е входирано към Министерството на образованието с ясни мотиви.

Училището в Церова кория приема деца от Къпиново, Миндя и Пчелище.

Село Церова кория се намира в подножието на Балкана. Съгласно документ на Министерството на околната среда от 1996 година Миндя и Къпиново са в планински район. Ако училището в Церова кория бъде закрито, то учениците от всички населени места в района ще трябва да пътуват над 20 км до Дебелец.

„Освен това училищата в Миндя и Къпиново са закрити още през 1973-та, а това в Пчелище- през 2000 година. Училището в Церова кория разполага с много добра материално-техническа база. Децата имат физкултурен салон, на който биха завидели много училища от по-малките общини, стол с кухненски блок, два компютърни кабинета, просторен и добре поддържан училищен двор“, са част от мотивите на дирекцията по образование в Общината. Посочени са и евентуалните опасности при пътуване на деца на по-далечно разстояние.

В Церова кория през учебната 2023/2024 година ще се обучават 22 ученици. Десет са децата от селото, а от Къпиново, Миндя и Пчелище пътуват съответно по 4 ученици.

В същото време детска градина ,Детски свят“ в Церова кория не получи одобрение за 2023 година да бъде включена в списъка със защитените учебни заведения, а за 2024 год. не отговаря на условията за кандидатстване.

В списъка на средищните детски градини и училища за 2024 година са предложени също ОУ „П. Р. Славейков” в Церова кория, ОУ „Св. Иван Рилски” в Балван, където се обучават ученици от Ново село и Ветринци, и ОУ „Д-р Петър Берон” в Дебелец, където всеки ден пътуват деца от Присово и Стопански двор.

Михаил МИХАЛЕВ

One thought on “Предлагат ОУ „П. Р. Славейков“ в Церова кория да бъде защитено

  • Да много хубава идея, трябва да се санира и да му се направи основен ремонт. За това плаче и Първа Гимназия във Велико Търново. Когато учебните заведения са в добър външен вид и децата ще имат по голямо съмочувствие. И родителите ще предпочитат тези училища.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *